7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Tarator bi eljoz (sos z tahini z migdałami)

Pasuje do kefte (kofty) i szaszłyków. Herbatka: "przepis dostałam kiedyś od pani, która spędziła szmat czasu w Libanie".



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

150 ml pasty sezamowej tahini (tahine) - generalnie są to zmielone ziarna sezamowe z oliwą
3 ząbki czosnku
2 cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej
sól
1 łyżeczka cukru
30g drobno posiekanych migdałów

Przygotowanie:

Czosnek miażdżymy i rozcieramy z solą. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z czosnkiem, dodajemy pastę sezamową (najlepiej użyć do tego miksera).

Dodajemy pietruszkę, 1 łyżeczkę cukru i 30g drobno posiekanych migdałów, mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos powinien być niezbyt gęsty. Jeśli wyjdzie za gęsty, trzeba go rozcieńczyć wodą.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2001-10-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Herbatka, gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tarator (libański sos z tahini) (wegańska)
Tarator bi ellaban (sos z tahini i jogurtu) (lakto-wege)
Sos sezamowy "Tahini" (wegańska)
Surówka szpinakowa z rzodkiewką i sosem na bazie tahini (wegańska)
Tahini (sos/pasta z sezamu) z czosnkiem (wegańska)
Surówka z rukoli z pomidorami i sosem z pastą tahini (wegańska)
Makaron w sosie ziołowym z migdałami i rodzynkami (lakto-wege)
Sos z awokado z gorczycą i migdałami jak musztarda (wegańska)
Jabłka pieczone z migdałami, konfiturami i aromatycznym winnym sosem (wegańska)
Chłodnik ogórkowy (bułgarski tarator) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas