7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sałatka z czarnej fasolki, kiełków słonecznika i brokułów

Jadłam podobną sałatkę w jakiejś knajpie. Nie dość że smaczna, to jeszcze urzekająca wyglądem :) Jeśli użyjemy fasolki z puszki, przygotowanie będzie wręcz ekspresowe.

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szklanka czarnej fasolki lub innej drobnej i delikatnej (można też użyć fasolkę z puszki, najlepiej czarną lub czerwoną)
ew. kminek i cząber
150-200 g (2 tacki) kiełków słonecznika, a właściwie pędów, bo chodzi o młode roślinki, a nie ledwo skiełkowane pestki
200-300 g brokułów, surowych albo mrożonych

olej zimnotłoczony lub oliwa
sok z cytryny (łyżka na 3 łyżki oleju)
sól
ew. curry, musztarda lub olej sezamowy

Przygotowanie:

Fasolkę moczyć kilka godzin lub przez noc. Gotować w świeżej, nieosolonej wodzie godzinę albo trochę dłużej, aż będzie miękka. Do gotowania można dosypać kminku i cząbru, ale wtedy trzeba pamiętać, żeby się ich pozbyć przed przygotowaniem sałatki.

Brokuła pokroić na mniejsze kawałki - nie za drobne, wielkości kęsa. Ugotować na parze (można w metalowym sitku nad gotująca się fasolką) lub w mikrofali - w żadnym razie w wodzie, bo będą niesmaczne. Jak tylko zmienią kolor na bardziej intensywny, znaczy że gotowe. Mają być chrupiące, nie miękkie. Wystarczy dosłownie 4 min. od postawienia na ogniu.

Fasolkę przestudzić, można przepłukać zimną wodą. Wymieszać z brokułami i kiełkami. Z oleju, soku z cytryny i przypraw przygotować sos. Jeśli użyjemy oleju sezamowego, należy uważać z ilością, bo ma b. mocny smak i chętnie zdominuje potrawę :) Sałatkę wymieszać z sosem.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli chcemy posolić fasolkę (moim zdaniem jest to zbędne), to należy to zrobić dopiero pod koniec gotowania.
Kiełki słonecznika mają czasem lekko piekący smak, ale po wymieszaniu z olejem łagodnieją. Są za to chrupiące i pyszne :)
Ja dodałam jeszcze do sałatki drobniutko posiekaną połówkę malutkiej cebulki, ale nie wpłynęła znacząco na smak, więc jej w przepisie nie uwzględniłam.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-10-31 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

A czy mogę użyć innych kiełków? Nie znalazłam słonecznika, za to mam kiełki brokuła i mieszankę (ciecierzycy, soczewicy i fasolki mung). Można użyć któryś z tych (albo jedne i drugie naraz)?
~bunia 2015-07-31 14:58:29.923

Super ! Jedno z LEPSZYCH dań które jadłam :)
agnmid 2012-11-23 18:02:44.379


Wspaniały smak, proste przygotowanie... tylko jeść!!!
Dana 2012-04-10 15:38:33.8

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka z brokułów, selera, fasoli i jajek (ovo-wege)
Sałatka z czarnej fasoli i białego makaronu z czarnuszką (wegańska)
Surówka z truskawek i kiełków słonecznika (wegańska & RAW)
Pasta z cebuli, kiełków słonecznika i pokrzywy (wegańska)
Sałatka z czarnej fasolki, ryżu i warzyw w pikantnym sosie (wegańska)
hamburgery z czarnej fasoli (wegańska)
Czarna fasolka po kubańsku (wegańska)
Kotleciki z czarnej fasoli (wegańska)
Brokuł dla Wojtka (z ryżem i czarną gorczycą) (wegańska)
Sałatka z tofu, ogórków i kiełków (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas