7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Falaffel, czyli felafel

Są dwie wersje: izraelska na ciecierzycy i egipska na grochu.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [14]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g ciecierzycy lub grochu, ciecierzycę trzeba przez noc namoczyć
pół litra wody
50 g cebuli
jajko lub 2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej (w wersji wegańskiej)
0,5 łyżeczki kuminu (lub więcej)
0,5 łyżeczki kolendry
pieprz Cayenne (do smaku ;-))
pieprz pieprzowy (też)
sól
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki stołowe == ŁS pietruszki odrostów posiekane
2 ŁS mąki razowej lub bułki tartej

Do smażenia: tłuszcz kokosowy (ceres był kiedyś, też OK)

Przygotowanie:

Groch ugotować (ok. godzinę), odcedzić i rozciapać np. malakserem. Cebulę też można od razu dodać lub drobno posiekać i dodać. Dodać całą resztę składników i tyle mąki, aby zrobiło się dość elastyczne, ale nie za twarde ciasto. Odstawić na 20 min. Mokrymi łapkami formować kluski fi 3-4 cm i trochę splaskatać. Smażyć na patelni na gorącym tłuszczu z każdej strony po 4 min, aż się zezłocą.

Wariant: do ciasta dodać 2 łyżki stołowe oleju i kluchy na blachę i do piekarnika.

Wskazówki i uwagi:

Tych 'klusek' wcale nie trzeba formować łapkami. Ja kiedyś podpatrywałam jak to robił kucharz w jakiejś budce z takim właśnie jedzeniem - mieli specjalne urządzenie podobne do tego, którym w cukierniach nakładają kulki lodów. On właśnie tym nabierał kulki i od razu chlup! na gorący tłuszcz. W sprzedaży są takie plastikowe łyżeczki, którymi można się posłużyć - będzie szybciej i o wiele wygodniej :)

Warianty: zamiast czosnku i pietruszki łyżeczkę posiekanego imbiru. Groch zielony, żółty, biały.

Do tego sos pomidorowy lub jogurtowy (jogurtowy w wersji lakto- lub lakto-ovo-) (jogurt, cumin, papryka, pietruszka, sól).
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-11-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia: Waldemar
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Dałem 5 bo przepis sprawdzony poza oczywiście opcją z gotowaniem grochu.
Ja zrobiłem z surowego i wyszło przepyszne.
Pan Ładny 2015-01-18 20:49:56.751

ja robię z grochu bo to tańsze. co z tego, że nie oryginalne... w smaku naprawdę nie ma wielkiej różnicy ;) można powiedzieć że to wersja lokalna ;)
oczywiście grochu nie gotuję tylko robię z surowego, namoczonego
~znikam 2013-09-25 00:23:07.816

Litości, falafle robi się z NIEGOTOWANEJ ciecierzycy, w wersji egipskiej często z dodatkiem bobu albo nawet z samego bobu (wtedy są ślicznie zielone w środku). Skąd ten groch? Może dlatego, że ciecierzycę nazywa się też grochem włoskim?.
Ciecierzycę trzeba NAMOCZYĆ najlepiej na noc (12 h), a potem zmielić lub zblendować z cebulą, czosnkiem, natką lub kolendrą i przyprawami. Widziałam w Izraelu jak po prostu mielili ciecierzycę w maszynce do mięsa.
Wszyscy, którym wyszła "zupa olejowa" z tego przepisu, po prostu nabrali się na to gotowanie ciecierzycy. Wtedy na pewno się rozwali podczas smażenia.
Można oszukać i zrobić falafle z ciecierzycy z puszki, ale trzeba ją bardzo dobrze odsączyć i trzeba będzie dodać trochę mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy właśnie.
Dziewczyna z Libanu, z którą studiowałam wkładała ulepione surowe falafle na ok. 1 godzinę do zamrażalnika. A potem prosto do smażenia. Dzięki temu sposobowi nie chłoną tak oleju i nigdy nic się nie rozpada. Mówiła też, że sodę albo proszek do pieczenia dodają cwaniacy sprzedający falafle na ulicach, którzy zagęszczają masę niepotrzebnie mąką.
Falafle nie są wcale takie tłuste, powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Nie gotujcie ciecierzycy do falafli, a wszystko wyjdzie ok. Nieusmażone ale uformowane falafle można zamrozić i użyć kiedy się chce. Ja tak zwykle robię, że moczę kilogram ciecierzycy, robię ilość hurtową, a smażenie zajmuje już tylko kilka minut.
~Marta 2013-09-22 16:30:59.666

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Felafel (wegańska)
Falafel (felafel) (wegańska)
Jaja żółte czyli kminkowe (ovo-wege)
Tatar paryski czyli twarożkowy (bez ograniczeń)
Empanada - czyli paragwajskie samosy (wegańska)
Plow czyli ryż z marchewką (wegańska)
Pościła, czyli ser z jabłek (wegańska)
Crostini czyli chleb czosnkowy (wegańska)
Kwas chlebowy, czyli podpiwek (wegańska)
Seitan czyli chińskie "mięso" (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas