7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ryż z krótko smażonymi warzywami w stylu chińskim

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

30 g suszonych grzybów chińskich (np. shiitake, mun)
300 g (1 i 1/4 szkl.) długoziarnistego ryżu białego
500 g kalafiora
500 g kapusty chińskiej pako (pak choy, bok choy) lub zamiennie pekińskiej
papryka: 1 czerwona, 1/2 żółtej, 1/2 zielonej
175 g kiełków fasoli (np. fasoli mung, mogą być też sojowe)
3 łyżki oleju do smażenia
2 ząbki czosnku
2 suszone papryczki chili
3 gałązki bazylii

sos:
3-5 łyżek sosu sojowego (zwykłego lub grzybowego)
60 g łuskanych orzechów ziemnych bez skórek
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łodyga trawy cytrynowej

Przygotowanie:

Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na 30 min. Zagotować ryż według przepisu na opakowaniu, przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią i wstawić do ciepłego piekarnika (lub ugotować tradycyjnie).

Podgotować podzielonego na różyczki kalafiora (3-5 min.). Kapustę, paprykę i odsączone grzyby pokroić w cienkie paski, przy czym z grzybów shiitake usunąć wcześniej nóżki (są twarde i się ich nie używa). Przygotować sos: sos sojowy wlać do miseczki, dodać uprażone na suchej patelni i posiekane orzechy, mąkę i posiekaną trawę cytrynową.

Rozgrzać w woku olej, wrzucić posiekany czosnek oraz papryczki chili, smażyć 40 sekund.
Dodać paprykę, kalafiora, kapustę oraz kiełki fasoli, smażyć 5-6 min.
Dodać grzyby i smażyć 3-4 min.
Dodać bazylię oraz przygotowany wcześniej sos, wyjąć papryczki chili, całość smażyć kolejne 2 min.

Podawać na płytkim talerzu układając ryż na jego obrzeżach, a w środku warzywa.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-11-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 10/2001
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Wyszło super! Te różnorodne aromaty, w tym, trawy cytrynowej. Pycha :)
Generalnie jednak zminimalizowałam obróbkę ciepną. Przede wszystkim nie obgotowywałam wcześniej kalafiora - po co dodawać sobie pracy :o Czosnek i chili wrzuciłam na zimny olej - inaczej się spalą zamiast oddać aromat. Później kalafior, obsmażyłam chwilę, dodałam odrobinę wody i trzymałam do jej odparowania - kalafior już był miękkawy. Reszta warzyw razem z grzybami, 5-6 min., do tego "sos" i już tylko chwila, żeby trawa cytrynowa nie straciła aromatu. Plus trochę soli dla smaku.
Jedna rzecz, której się dziś nauczyłam: długo moczone shiitake tracą smak... :/
patrycccja 2011-11-17 18:03:13.239

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Potrawka chińska - ryż z warzywami, pędami bambusa i grzybami mun (wegańska)
Risotto z groszkiem ze smażonymi warzywami (wegańska)
"Światłowody" z warzywami w stylu egzotycznym (wegańska)
Tofu z warzywami w stylu indyjskim (wegańska)
Nudle z warzywami w tajskim stylu (wegańska)
Makaron sojowy w jajku ze smażonymi warzywami (bez ograniczeń)
Ostra sałatka z makaronem, smażonymi warzywami i ciecierzycą (wegańska)
Makaron chiński z warzywami (po zabrzańsku) (wegańska)
Sos z mieszanką warzyw chińskich (wegańska)
Tofu z warzywami 5 smaków (na sposób chiński) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas