7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Puree z fasoli i marchwi z bakaliami

Ula: "Wygląd tego dania nie jest zbyt..., ale smak za to jest niezrównany."

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 kg fasoli (może być też soczewica lub soja)
0,5 kg marchwi
2 garście orzechów
oliwki (opcjonalnie)
rodzynki
sól
kminek (mielony lub nasionka)
inne przyprawy - np. kurkuma, curry, sól czosnkowa itd.

Przygotowanie:

1. Gotujesz fasolę i po ugotowaniu rozgniatasz ją tworząc papkę, ale tak, aby pozostały drobne fasolki. Wywar zlewasz do oddzielnej miski.
2. Na gorącą patelnię wrzucasz drobno posiekane orzechy i smażysz na niedużym ogniu do lekkiego zbrązowienia. Potem wrzucasz na patelnię uprzednio potartą marchew i mieszasz. Smażysz to wszystko bez pokrywki aż do momentu zwiotczenia marchwi i nasiąknięcia przyprawami. W czasie smażenia dodajesz do smaku kminek i takie przyprawy, na jakie w danej chwili masz ochotę.
3. Mieszasz fasolkę z marchewką. Jeśli jest za sucha, dolewasz wywar z fasoli. Po dokładnym wymieszaniu dodajesz rodzynki.

Wskazówki i uwagi:

- Fasola jest podstawą. Jeśli chcemy, aby puree było bardziej warzywne, należy usmażyć więcej marchwi. Można na koniec potrzeć jeden korzeń pietruszki.
- Najważniejszą rzeczą jest prawidłowe wykonanie marchwi, gdyż to ona nadaje smak. Na patelnię nie lać oleju, gdyż podczas smażenia orzechów na patelni pozostaje odpowiednia ilość tłuszczu. Marchew należy nieustannie mieszać. W zależności od ilości przypraw będzie zupełnie inny smak.
- Do marchwi można dodać pokrojone oliwki.
- Powstaje bardzo ciekawy smak, jeśli marchew zrobić na ostro z pieprzem, a potem do całości dodać rodzynki bądź figi (to trzeba lubić).
- Zaletą tego dania jest to, że szybko się robi (wcześniej zamoczyć fasolkę i już).

Można z tego zrobić chlebek:
Gdy powstanie już puree (musi być suche), wymieszać go dokładnie z mąką jęczmienną i dodać więcej przypraw do smaku. Rozłożyć na tacy, na górę można potrzeć na tarce zamrożoną margarynę [albo skropić olejem] i wstawić do piekarnika. : ) Pycha!!!
Nadesłał(a) admin, dnia: 2001-11-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis przesłała Ula
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

dobre jest, ale koniecznie musi być z curry:)
~Klaudia 2007-10-13 00:00:00.0

Pomysł bardzo mi się podoba, jednak podczas smażenia orzechów nie wydobył się z nich żaden olej, po krótkim czasie zaczęły mi się przypalać więc dolałem trochę oleju. Może użyłem złych orzechów (włoskie?). Poza tym wyszło całkiem smaczne, a co najważniejsze oryginalne. Cieszę się, że znam nową potrawę, która pomoże mi uciec od kuchennej rutyny. Wegetariańskie pozdrowienia. XgadzikX
~XgadzikX 2004-01-28 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Puree z marchwi i ziemniaka (bez ograniczeń)
Fasolka pod pierzynką z puree (lakto-wege)
Puree z kapusty i fasoli (wegańska)
Puree z marchwi z rodzynkami, migdałami i kardamonem (wegańska)
Sok z marchwi (wegańska)
Puree ziemniaczane (lakto-wege)
Puree z brokułów (wegańska)
Puree z soczewicy (wegańska)
Surówka z marchwi i selera (wegańska)
napój z selerów i marchwi (wegańska+miód)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas