7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kisiel/ kompot z żurawin

Basia: "U moich teściów na święta zawsze jest gar kisielu i gar kompotu z suszu. Piją na przemian te napitki, objadają się jak to w Polsce bywa i problemów z przejedzenia nie mają, bo te napoje dobrze wpływają na trawienie."



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

żurawiny
słód lub cukier
2 łyżki mąki ziemniaczanej
woda

Przygotowanie:

Do garnka wrzucasz żurawiny, zalewasz wodą, zagotowujesz, krótko gotujesz, słodzisz do smaku.

Jeśli lubisz owoce w kompocie, to zostawiasz żurawiny, a jak nie, to cedzisz. W kubku mieszasz ze 2 łyżki mąki ziemniaczanej z zimną wodą i wlewasz do gotującego się kompotu. Konsystencja musi być płynna, żeby kisiel nadawał się do picia, a nie jedzenia łyżeczką.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-11-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Basia z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zapewne proporcja na około 250 - 300 g żurawin, cukier do smaku (ok 75 g), około 0,5 litra wody... Nie ma to jak przepisy "na oko"! (Na oko – to chłop w szpitalu umarł...)
~Jerzy 2009-10-08 02:54:02.748

Wszystko pięknie, tylko moze jakies wyjsciowe proporcje ile wody na ile żurawin? i ile cukru.
~Tomek 2002-08-07 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kisiel z żurawin, rabarbaru, malin lub innych owoców (wegańska)
Kompot, kisiel lub zupa rabarbarowa z melisą (wegańska)
Kisiel wiśniowy (wegańska)
Kisiel z pigwy z pomarańczami (wegańska)
Kisiel ze świeżych malin (wegańska)
Kisiel jabłkowo-malinowy (wegańska)
Kompot z truskawek (wegańska)
Kompot "suszony" (wegańska)
Kompot wigilijny (wegańska)
Chrzan z żurawinami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas