7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kalarepa nadziewana pieczarkami, w sosie śmietanowo-pomidorowym

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

6 kalarepek
200 g pieczarek
cebula
mała czerstwa bułka
pół szkl. mleka do namoczenia bułki
2 żółtka
koperek świeży
tłuszcz do smażenia/ pieczenia
sól
pieprz
cukier

łyżka koncentratu pomidorowego
5 łyżek śmietany

Przygotowanie:

Kalarepki umyć, obrać, zalać wrzącą, osoloną wodą z niewielką ilością cukru i ugotować na półmiękko. Wyjąć z wywaru (nie wylewać go!), ściąć wierzchołki, wydrążyć środki, skropić wewnątrz tłuszczem i posypać przyprawami.

Oczyszczone pieczarki i cebulę drobno pokroić, przesmażyć na części tłuszczu. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć, dodać do pieczarek razem z żółtkami i posiekanym koperkiem. Wszystkie składniki wymieszać.

Napełnić farszem kalarepki, nakryć ściętymi wierzchołkami, ułożyć w rondlu, podlać wywarem z dodatkiem tłuszczu i dusić. Na końcu dodać śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym, sos doprawić do smaku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-11-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 9/2001
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Brzmi dobrze ;)
czuperka 2013-01-25 18:51:43.975

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege)
Ryż z soczewicą i pieczarkami w sosie śmietanowym (lakto-wege)
Ryż z sosem pomidorowo-śmietanowym i warzywami (lakto-wege)
Kalarepa nadziewana soczewicą lub groszkiem (wegańska)
Papryka nadziewana ryżem, z sosem pomidorowym (wegańska)
Sos pomidorowy z pieczarkami i ziołami (wegańska)
Sos pomidorowy z pieczarkami i oliwkami (wegańska)
Soczewica z pieczarkami i sosem pomidorowym (wegańska)
Sos pomidorowy z koncentratu, z pieczarkami (wegańska)
Niebanalne pieczarki - zapiekany sos pieczarkowo-śmietanowo-musztardowy (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas