7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chłodnik litewski z botwiną, kwasem ogórkowym i ogórkami kiszonymi

Chłodnik jest wyśmienity na letnie upalne dni, a poza tym przebogaty w witaminy i bioelementy.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

buraki
1/2 litra kwasu ogórkowego
1/2 litra kwaśnej śmietany
2 jaja na twardo
2 kiszone ogórki
młode listki buraków
koperek
sól

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy 1/2 litra barszczu burakowego. Pokrojone buraki zalewamy wodą na tyle, żeby były przykryte. Gotujemy do miękkości, doprawiamy solą.

Wodę (1 litr) z kwasem ogórkowym zagotowujemy i studzimy. Dodajemy barszcz burakowy i pokrojone koper, jaja, ogórki i liście z buraków. Wszystko razem mieszamy ze śmietaną i odstawiamy w chłodne miejsce.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast wody możemy użyć młode, kwaśne mleko lub kefir, wtedy chłodnik będzie kwaśniejszy.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chłodnik litewski z ogórkami, czosnkiem i fetą (lakto-wege)
Kwas litewski (wegańska)
Chłodnik gospodarski - z kapustą, kukurydzą i ogórkami kiszonymi (lakto-wege)
Chłodnik litewski z jajkiem (bez ograniczeń)
Chłodnik litewski aromatyczny (lakto-wege)
Chłodnik ogórkowy z czosnkiem (lakto-wege)
Chłodnik litewski z ogórkiem i pomidorem (lakto-wege)
Chłodnik litewski z ogórkiem i rzodkiewkami (bez ograniczeń)
Wegański, kremowy chłodnik litewski (wegańska)
Chłodnik z botwiny z ogórkiem, jajkami i ziołami (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas