7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
40 dag drożdży
200 ml mleka
mąki tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
15 żółtek
16 dag cukru waniliowego
15 dag cukru
szczypta soli
1 kg mąki
20 dag masła

masa makowa:
15 dag sparzonego i ukręconego maku
10 dag miodu
garść orzechów włoskich
skórka pomarańczy
rodzynki
4 cale jaja
15 dag sklarowanego masła

Przygotowanie:

ciasto: drożdże, mleko mieszamy, dodajemy mąki tyle, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Potem dodajemy 15 żółtek, cukier waniliowy i zwykły, sól, 1 kg mąki, a na końcu 20 dag masła, gdy ciasto ma już oczekiwaną konsystencję, a następnie rozwałkowujemy je.

masa makowa: wszystko razem mieszamy i wykładamy masę na wygarowane (wyrośnięte) ciasto. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170-180 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Przepis Magdy Gessler.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-12-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 12/2001
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nie skorzystam z przepisu pani Gessler. Jest ona właścicielką lokali w których podaje się m.in. foie gras. Czuję obrzydzenie do tej osoby.
Pawelek 2008-12-22 01:02:50.606

zbyt drogi
~richard0361@aol.com 2004-11-23 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makowiec (bez ograniczeń)
(S)makowiec (wegańska)
Wigilijny sernik (lakto-wege)
Kwas wigilijny (wegańska)
Kompot wigilijny (wegańska)
Makowiec bez pieczenia (wegańska)
Makowiec wegański na kruchym spodzie (wegańska)
Pasztet wigilijny - sojowy z tofu i suszonymi grzybami (ovo-wege)
Barszcz wigilijny z wywarem z grzybów i czerwonym winem (wegańska)
Makowiec wegański z razowego ciasta drożdżowego (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas