7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sałatka (a właściwie surówka) z pomidorów z czosnkiem

Sałatka naprawdę fantastyczna i aromatyczna! :) Dobra zawsze i wszędzie, ale szczególnie może nam się przysłużyć na początku sezonu, kiedy pomidory nie są jeszcze tak aromatyczne jak powinny. Ząbek czosnku i ew. odrobina octu winnego potrafi ten aromat skutecznie uzupełnić :)

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: do obiadu wystarczy dla 2-3 osób

pomidory - 1 kg czyli 5-6 średnich pomidorów
czosnek - 1 średni ząbek
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ew. 1 łyżeczka octu winnego, najlepiej balsamicznego
sól - 1 płaska łyżeczka
pieprz
ew. garść przypraw sałatkowych (wystarczy bazylia)

Przygotowanie:

Taaaaka prosta sałatka, a ile "nieba w gębie" ... pomidorki w kostkę z drobno posiekanym czosnkiem, polane oliwą z oliwek i posypane dużą ilością soli, pieprzu i ew. garścią przypraw sałatkowych.

Czosnek można też zetrzeć na drobnych oczkach tarki, a później jeszcze go trochę "rozgnieść" bokiem noża.

Wskazówki i uwagi:

Moja drobna uwaga do przepisu Lukasa: zioła oczywiście najlepsze są świeże (a o świeżą bazylię nie trudno - nawet na parapecie rośnie jak marzenie). Można też użyć pasty z bazylii - niezbyt łatwo dostępna, ale świetna - nie traci aromatu jak zioła suszone. Ostatecznie można użyć też ziół suszonych - najlepiej rozetrzeć je najpierw kciukiem z zagłębieniu dłoni - będą drobniejsze, nie takie "szorstkie", a przede wszystkim odzyskają trochę aromatu.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2002-01-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pomysł z gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Lukas
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Taka sałatkę z przyjemnością robię, ale z pomidorów tylko biorę sam miąższ; reszta składników jak w przepisie. Troszke cukru do smaku. Przypraw za bardzo nie daję, bo psuja aromat. Pycha!! Kiedy wreszcie będziecie, pomidorki!??
izabeli 2016-03-30 02:47:24.169

Mniam, mniam... :)
Irokezik91 2011-07-12 14:30:50.199

Suszoną bazylię można też nieco "ożywić" mocząc ją w łyżce mleka przez kilka minut.
~Julia 2011-05-28 19:03:49.789

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Surówka kalafiorowa z pomidorem, majonezem i czosnkiem (ovo-wege)
Sałatka z grillowanej papryki z pomidorem i czosnkiem (wegańska)
Makaronowa sałatka "włoska" z suszonymi pomidorami i czosnkiem marynowanym (wegańska)
Surówka z kiełków soczewicy z czosnkiem (wegańska)
Surówka z kalarepki z jabłkiem i czosnkiem (wegańska & RAW)
Surówka z kalafiora i pomidorów (wegańska)
Surówka z pomidorów i papryki (wegańska)
Surówka z fenkuła z pomidorami (wegańska)
Pomidory na przystawkę - z czosnkiem i bazylią (wegańska)
Szpinak z czosnkiem, ziemniakami i pomidorami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas