7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Prosty pilaw (pulao) czyli indyjski, aromatyczny ryż



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/4 kg długoziarnistego ryżu (np. basmati)
1 duża cebula
3 łyżki oliwy do smażenia
sól
ew. przyprawy - szafran, biały pieprz etc.

Przygotowanie:

Ryż płuczemy w ciepłej, osolonej wodzie, po czym odcedzamy. Cebule drobno siekamy.

Rozgrzewamy oliwę w garnku. Kiedy wrzucone na oliwę ziarnko ryżu zaczyna szybko brązowieć, wrzucamy cały ryż i obsmażamy, aż ziarna zaczną wyglądać jak przezroczyste.

Dodajemy cebulę, mieszamy. Dodajemy do ryżu wodę (2,5 objętości ryżu). Możemy też dodać teraz przyprawy - szafran, bialy pieprz etc. Gotujemy pod przykryciem, aż ziarnka zaczną mięknąć. Następnie przykrywamy garnek ściereczką, by się para nie skraplała, i trzymamy jeszcze na bardzo małym ogniu ok. 20 minut.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-01-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Wladyslaw Los
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pulao czyli ryż z kalafiorem, marchewką i kukurydzą (wegańska)
Pulao czyli ryż z groszkiem i orzechami (wegańska)
Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu (wegańska)
Czarna fasola w aromatycznym sosie w stylu indyjskim (wegańska)
Zupa "prosty Nomad" (z ciecierzycy z kaszą, pomidorami i aromatycznymi przyprawami) (wegańska)
Plow czyli ryż z marchewką (wegańska)
Smażone ziemniaki w indyjskim stylu - z aromatycznymi przyprawami i skórką cytryny (wegańska)
Aromatyczna indyjska zupa z soczewicy z pomidorami, curry i imbirem (wegańska)
Indyjski daal czyli puree z czerwonej soczewicy (z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego) (wegańska)
Ryż na mleku z aromatycznym sosem gruszkowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas