7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Słód ze skiełkowanego jęczmienia lub pszenicy
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:jęczmień lub pszenica
Przygotowanie:Jęczmień należy namoczyć w ciepłej (ok. 35°C) wodzie. Rozłożyć na blasze lub w kuwecie warstwą ok. 2-3 cm i odstawić do ciepła. Od czasu do czasu przemieszać, ewentualnie zrosić wodą.
Gdy ziarno wybije kiełki na 10-15 mm, wysuszyć na blasze, w piekarniku, na złocisty kolor. Następnie rozetrzeć na sicie, aby odpadły kiełki, i zemleć na mąkę. Przechowywać w hermetycznym słoju. Wskazówki i uwagi:Nie jest tak łatwo wyhodować kiełki z jęczmienia, bo w procesie usuwania plew uszkadza się ziarna tak, że nie mogą potem wykiełkować. Dlatego "łatwiejsza w obsłudze" jest pszenica.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2001-12-31 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Aleksander Kłosiewicz
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zupa ze skiełkowanej pszenicy (wg Małachowa) (wegańska)Syrop - słód - miód daktylowy (wegańska) Smarowidło daktylowe / słód daktylowy (wegańska) Pszenica z truskawkami (lakto-wege) "Tatar" z pszenicy (wegańska) Kalafior z pszenicą (wegańska) Owocowe pełnoziarniste śniadanie z owsa i jęczmienia na ciepło (wegańska) Deser z pszenicy z bakaliami (wegańska) Trzy kolory z pszenicą (wegańska) Pszenica z jabłuszkiem i bakaliami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |