7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Creme Brulee (Palony krem)



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

500 ml smietanki kremowki
1 laska wanilii
5 zoltek
5 lyzek bialego cukru
5 lyzek cukru jasnobrazowego lub bialego na wierzch

Przygotowanie:

Piec rozgrzac do 150C/300F. Przygotowac czajnik z gotujaca woda, 4 male plaskie szklane miseczki i blache z wysokimi brzegami, w ktorej te miseczki sie zmieszcza. Blache umiescic w piecu. W srednim garnku doprowadzic smietanke do wrzenia razem z laska wanilii i zdjac z ognia. Wyjac wanilie, lekko oplukac, przeciac wzdluz jednego brzegu, nozem zeskrobac mikroskopijne ciemnobrazowe nasionka wzdluz
wnetrza calego straku i dodac do smietanki. (Reszte wanilii wsadzic do sloika z cukrem.)Zoltka ubic z bialym cukrem, polaczyc ze smietanka. 4 miseczki wypelnic mieszanka zoltkowo-smietankowa i ustawic w piecu na blasze z wysokimi brzegami. Ostroznie wypelnic blache naokolo miseczek
gotujaca woda z czajnika do polowy wysokosci miseczek.
Piec 40 minut. Wyjac, ostudzic 30 minut. Brazowy cukier umiescic w sitku i przesiac cienka rowna warstwe na wierzchu kremu. Wstawic pod opiekacz lub przypalic cukier palnikiem.

Wskazówki i uwagi:

Mozna uzyc bialego cukru na wierzchu, ale brazowy cukier sie o wiele lepiej topi i pali, jak rowniez zastyga w cieniutka warstwe twardego karmelu, co nadaje wspanialego yin i yang tej potrawie - chrupiace kawalki karmelu w rozplywajacym sie w ustach budyniu waniliowym. Krem bedzie mial male czarne kropeczki nasion wanilii, ktore wygladaja, jak pieprz, a nadaja niezwykle szlachetny smak. Po tych nasionkach mozna poznac prawdziwy creme brulee. Testujac w ten sposob restauracje od razu mozna sie zorientowac co do poziomu ich umiejetnosci kulinarnych.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-01-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Magdalena Bassett
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

zrobilam i wyszedl bardzo smaczny, choc mial inny smak od tych, ktore jadlam w restauracji. najpyszniejsza byla ta przypalona palnikiem twarda skorupka z cukru, ktora zrobila sie na wierzchu.
Rena 2002-03-10 00:00:00.0

uwielbiam ten krem!!! jadlam go tylko w restauracji, ale dzieki Magdzie wyprobuje go w domu!
Rena 2002-01-05 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ptysie (profiterole, choux a la creme) (bez ograniczeń)
Krem czekoladowy (wegańska+miód)
Krem z warzyw (wegańska)
Krem z soczewicy (wegańska)
Krem z kalafiora (wegańska)
Rurki z kremem (wegańska)
Krem z cukinii z miętą (zupa-krem) (wegańska)
Zupa-krem bakłażanowa (lakto-wege)
Krem pietruszkowo-selerowy (lakto-wege)
Zupa-krem z melisy (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas