7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Żur z mąki żytniej (na żurek lub do picia)

Zawiera mnóstwo mikroelementów, m.in. mangan, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witaminy B1, B11, PP. Reguluje trawienie.



Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 2 osób

100 g (prawie 1 szkl.) mąki żurkowej (żytniej razowej)
pół litra wody
czosnek
skórka razowego chleba (prawdziwego! na zakwasie, bez drożdży)

Przygotowanie:

Mąkę zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą, dokładnie mieszamy i przelewamy do kamiennego garnka. Dodajemy czosnek i skórkę z chleba. Zostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu.

Wskazówki i uwagi:

Żur można używać do zup, ale też, po przyprawieniu do smaku, można go pić bez dodatków - ma kwaśny smak i przyjemny, charakterystyczny zapach.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

ludzie wegeta jest wege zawiera rybofaminę a nie rybę. Wy głuptasy! Przestańcie się czepiać!
~wera 2006-05-05 00:00:00.0

szkoda tylk o, ze vegeta nie jest wegetarianska
~xVeganRevolutionx 2005-07-24 00:00:00.0

Mając taki żur możemy ugotować "barszcz żytni", potrawę z lat mojej młodości spędzonej w Strachocinie koło Sanoka.
Przepis:
Gotujemy warzywa: marchew, pietruszka, seler, cebula. Warzywa wyrzucamy.
Zamiast tego możemy do gotującej się wody dodać "Vegety" - wtedy gotowanie potrawy trwa mniej niż trzy, cztery minuty.
Dodajemy kminku (owocków). Zagotowujemy (aby kminek zmięknął). Mieszając wlewamy zakwas. Zupa powinna być dość gęsta.
Jada się to z ugotowanymi osobno ziemniakami. Można też podawać w filiżance.
Wszyscy, którzy to u mnie jedli byli zachwyceni.
~Testep 2003-08-18 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zakwas na tradycyjny żurek (z mąki żytniej) (wegańska)
Żur lub żurek Babci Jutki (wegańska)
Placuszki z mąki żytniej z bryndzą (bez ograniczeń)
Naleśniki z mąki żytniej zapiekane ze szpinakiem (bez ograniczeń)
Żur / kiszenie żuru (wegańska)
Kokosowa czekolada do picia (wegańska)
Żurek ziemniaczany (wegańska)
Żurek żeniaty (wegańska)
Żur kiszony, tzw. zakwas (wegańska)
Bułeczki żytnie (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas