7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kwas burakowy do picia lub na barszcz czerwony

Zawiera mnóstwo mikroelementów, m.in. potas, cynk, sód, mangan, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witaminy B1, B2, PP, A. Reguluje trawienie i leczy anemię.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 2 osób

buraki ćwikłowe
skórka z chleba razowego (na zakwasie, bez drożdży!)
sól

Przygotowanie:

Buraki obieramy, kroimy na kawałki i układamy w kamiennym garnku lub słoju, zalewamy ciepłą osoloną wodą, dodajemy skórkę z chleba, zawiązujemy naczynie czystą gazą i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 dni. Zakwas codziennie mieszamy drewnianą łyżką. Gdy nabierze winnego zapachu i lekko skwaśnieje, zlewamy go do butelek, korkujemy i przechowujemy w zimnym miejscu.

Zakwas na barszcz kisimy 5-6 dni. Gotowy dodajemy do zupy, lekko podgrzewamy razem z wcześniej już ugotowaną zupą.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Buraczki można też ukisić w słoikach tak samo jak ogórki na zimę: z czosnkiem, chrzanem i koprem. Będą twarde i chrupiące, bardzo fajne do sałatek. A kwas albo do barszczu dajemy, albo na surowo można popijać jak wodę z ogórków, pycha:)
Mitz 2012-08-13 11:21:26.169

Smaczne, robiłam z czosnkiem, ale nie mieszałam nawet - i też wyszło ;)
kasiarka 2011-01-12 18:44:22.876

Można do ukiszenia dodać pokrojone ząbki czosnku w ilości zależnej od własnego gustu i ewentualnie pokrojoną (w słupki lub talarki), obraną marchew. Na 1 kg buraków ze 3-4 ząbki czosnku i jedna średnia marchew. Życzę smacznego.
~Darek 2004-07-11 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chłodnik z botwinką i kwasem burakowym (lakto-wege)
Kwas (zakwas) burakowy z czosnkiem (wegańska)
Biały barszcz (na kwasie z kiszonej kapusty) (wegańska)
Barszcz czerwony z wywarem z grzybów (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką (wegańska)
Barszcz czerwony z fasolką, ziemniakami i czasami z brukselką (wegańska)
Barszcz wigilijny z wywarem z grzybów i czerwonym winem (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym lub zakwasie na żurek (wegańska)
Barszcz czerwony rarytas z grzybami, jabłkami i sokiem buraczanym (wegańska)
Wigilijny barszcz czerwony z wywarem z grzybów i chrzanem (na własnym zakwasie) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas