7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

"Sajgonki" z ciasta francuskiego z duszonymi warzywami, kiełkami i groszkiem



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

450 g mrożonego ciasta francuskiego
100 g kiełków sojowych
100 g pieczarek (ok. 10 szt.)
75 g mrożonego zielonego groszku
1 marchewka (ok. 80 g)
1 cebula
olej do smażenia
sos sojowy
pieprz

1 jajko
1 łyżka śmietany lub mleka
6 łyżek sezamu

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić. Usmażyć na 2 łyżkach oleju kiełki, pokrojone grzyby, marchew, groszek i posiekaną cebulę. Dusić razem 4 min. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem, ostudzić.

Ciasto pokroić na 12 kawałków (12 x 15 cm), na każdym kawałku położyć nadzienie, brzegi ciasta posmarować białkiem i zwinąć. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec 25 min. w temp. 175°C. Po kwadransie pieczenia posmarować rozbełtanym żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i posypać sezamem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-02-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ostatnio bardzo je polubiłam , szczególnie te akurat bez mięsa. Jakoś staram się samemu całkowicie z niego zrezygnować. Super mi pasuje dodatki z pietruszką, marchwią, mogą być grzyby i super też pasuje dobrze ugotowany ryż. Także warto spróbować z dobrym pieczonym jabłkiem. Warto z tym eksperymentować od siebie dodam też takie nietypowe pomysły www.open-youweb.com/jak-zrobic-sajgonki/ tego ostatniego nie polecam bo jest dziwny.
~Agnieszka 2016-03-18 22:33:02.782

Bez przesady-bardzo często używa się półproduktów również w przepisach- choćby zwykły koncentrat pomidorowy- teoretycznie też można go zrobić samemu.
~koala 2005-10-10 00:00:00.0

pozostaje pytanie skad wziac "mrozone ciasto francuskie" - bo jesli kupic (a z braku przepisu na ciasto francuskie zakladam, ze tak), to przepis mija sie z celem - przy zalozeniu, ze skladniki bardziej skomplikowane mozna po prostu kupic, to najprostszy przepis na sajgonki wyglada tak: "odgrzac mrozone sajgonki" - (przepis mojego autorstwa - mozecie go zamiescic osobno ;-).
~p-t-w 2003-03-24 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sajgonki wegańskie ze świeżych warzyw (wegańska)
Szparagi w cieście francuskim (lakto-wege)
Sajgonki z groszkiem, marchewką, tofu i grzybami mun (ovo-wege)
Sajgonki z warzywami, grzybami suszonymi i serem (lakto-wege)
Pieczone sajgonki z makaronem ryżowym i podsmażonymi warzywami (wegańska)
Palmiery z gotowego ciasta francuskiego (lakto-wege)
Słodkie poduszeczki z ciasta francuskiego (wegańska)
Rolada ze szpinakiem w cieście francuskim (wegańska)
Parówki sojowe w cieście francuskim (lakto-wege)
Zapiekanka: ciasto francuskie ze szpinakiem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas