7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa czosnkowa na mleku, zaciągnięta jajkiem



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

1 litr mleka
1 litr wody
6 ząbków czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2-3 jajka
odrobina octu

Przygotowanie:

Mleko i wodę zagotowujemy razem z rozgniecionym czosnkiem. Masło rozcieramy z mąką na gładką masę i powoli dodajemy do gotującej się zupy, jednocześnie ubijając trzepaczką. Zestawiamy z ognia i dodajemy żółtka rozbite widelcem i skropione octem. Na koniec dodajemy ubite białka. Podajemy z grzankami.

Wskazówki i uwagi:

Zupa powinna być gęsta jak krem, gładka i delikatna w smaku, bo mleko łagodzi przykry zapach czosnku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

hmm... zupa na pewno bardzo kremowa, zdrowa (czosnek - naturalny 'antybiotyk'), ale wg mnie - niezbyt smaczna. choć czosnek lubię bardzo. czegoś jakby jej brak.
~eM 2009-05-21 13:27:17.816

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron ze szpinakiem zaciągniętym jajkiem i jogurtem (bez ograniczeń)
Zupa-krem z porów na mleku, z czosnkowymi grzankami (wegańska)
Zupa szczawiowa z jajkiem (bez ograniczeń)
Zupa porowa z mlekiem (lakto-wege)
Zupa czosnkowa 5 (lakto-wege)
Zupa czosnkowa 4 (bez ograniczeń)
Czosnkowy szpinak z jajkiem, bakaliami i grzybami mun (ovo-wege)
Sałatka z brukwi z papryką, jajkiem i sosem czosnkowym (bez ograniczeń)
Zupa kalafiorowa zaciągana jajkiem (bez ograniczeń)
Zupa cytrynowa zabielana mlekiem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas