7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Brukselka z jajkiem i pomidorem zapiekana w śmietanie



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

700 g brukselki
1 jajko
1 pomidor
odrobina utartego sera żółtego
sól
szczypta cukru

sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szkl. śmietanki niskokalorycznej

Przygotowanie:

Brukselkę oczyścić, umyć, krótko obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzic, ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Przygotować sos: z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją śmietaną.

Między główki brukselki włożyć plasterki jajka ugotowanego na twardo i plasterki pomidora. Zalać sosem, posypać tartym serem i zapiec w piekarniku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-02-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

potrawa smakuje dobrze, zwłaszcza jajka, ale mogłabyś podać dokładniejszy czas pieczenia.
autor anonimowy 2005-02-07 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Brukselka zapiekana z ryżem (bez ograniczeń)
Łazanki zapiekane w śmietanie z owocami (bez ograniczeń)
Chrzan tarty domowy (ze śmietaną i jajkiem) (bez ograniczeń)
Ziemniaki zapiekane w śmietanie (scalloped potatoes) (lakto-wege)
Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami (bez ograniczeń)
Brukselka z porem i suszonymi pomidorami w sosie z mleka kokosowego (wegańska)
Cukinia z pomidorami "zapiekana" w mikrofali (lakto-wege)
Dynia zapiekana z pomidorami pod beszamelem (wegańska)
Letnia surówka z kalafiora i pomidorów ze śmietaną lub jogurtem (lakto-wege)
Pychota - sałatka z kukurydzy, pomidora i ogórka w śmietanie (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas