7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ser topiony własnej roboty

Ser topiony produkuje się z sera żółtego (nie oszukujmy się, zazwyczaj z odpadków) poprzez dodanie topników (i ew. dodatków smakowych) oraz podgrzanie. Można też zrobić go samemu w domu.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ser żółty
szczypta sody oczyszczonej
margaryna
jajko
kminek
sól
pieprz
ewentualnie dodatki smakowe:
- zioła
- papryka w proszku
- ketchup
- grzyby

Przygotowanie:

Ser pokruszyć, rozłożyć na płaskim talerzu, oprószyć szczyptą sody oczyszczonej, przykryć.

Po 2 dniach, gdy zgliwieje [*], rozpuścić na patelni, na margarynie. Po zdjęciu z ognia dodać jajko, kminek, sól i pieprz. Wlać do głębokiego talerza lub naczynia kamionkowego, wstawić do lodówki. Po usmażeniu można dodać do masy zioła, paprykę w proszku, ketchup lub smażone grzyby.

Wskazówki i uwagi:

[*] Zgliwieć - za www.sjp.pl: "zmienić się w mazistą masę o nieprzyjemnym zapachu i smaku". Soda przyspiesza ten proces.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-05-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ser topiony wegański (wegańska)
Przyprawa curry własnej roboty (wegańska)
Chleb razowy własnej roboty (na drożdżach) (wegańska)
Parówki domowej roboty (wegańska)
Ketchup domowej roboty (wegańska)
Chałwa słonecznikowa domowej roboty (wegańska)
Tofu własnej produkcji (wegańska)
Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
Wiśnie w soku własnym (wegańska)
Pieczarki w sosie własnym, na maśle (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas