7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ser topiony własnej roboty

Ser topiony produkuje się z sera żółtego (nie oszukujmy się, zazwyczaj z odpadków) poprzez dodanie topników (i ew. dodatków smakowych) oraz podgrzanie. Można też zrobić go samemu w domu.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ser żółty
szczypta sody oczyszczonej
margaryna
jajko
kminek
sól
pieprz
ewentualnie dodatki smakowe:
- zioła
- papryka w proszku
- ketchup
- grzyby

Przygotowanie:

Ser pokruszyć, rozłożyć na płaskim talerzu, oprószyć szczyptą sody oczyszczonej, przykryć.

Po 2 dniach, gdy zgliwieje [*], rozpuścić na patelni, na margarynie. Po zdjęciu z ognia dodać jajko, kminek, sól i pieprz. Wlać do głębokiego talerza lub naczynia kamionkowego, wstawić do lodówki. Po usmażeniu można dodać do masy zioła, paprykę w proszku, ketchup lub smażone grzyby.

Wskazówki i uwagi:

[*] Zgliwieć - za www.sjp.pl: "zmienić się w mazistą masę o nieprzyjemnym zapachu i smaku". Soda przyspiesza ten proces.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-05-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ser topiony wegański (wegańska)
Przyprawa curry własnej roboty (wegańska)
Chleb razowy własnej roboty (na drożdżach) (wegańska)
Parówki domowej roboty (wegańska)
Ketchup domowej roboty (wegańska)
Tofu własnej produkcji (wegańska)
Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
Wiśnie w soku własnym (wegańska)
Chałwa słonecznikowa domowej roboty (wegańska)
Pieczarki w sosie własnym, na maśle (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas