7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kotlety z selera (wersja rozszerzona)

Potrawę podsunął mi zagorzały mięsożerca :)

Średnia ocena: [5.0 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

2 średniej wielkości selery
sól morska
2 łyżki sosu sojowego
2 jajka
bułka tarta
curry
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Myjemy pod bieżącą wodą selery, obieramy, następnie przekrajamy je na połówki. Kroimy w plastry (0,5 cm). Wlewamy do garnka ok 1,5l wody, doprawiamy odpowiednią ilością soli morskiej i 2 łyżkami sosu sojowego. Chodzi o to, by w czasie gotowania seler załapał słony posmak (ale nie przesadźmy!!!). Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do niej pokrojone w plastry selery. Gotujemy, aż będą miękkie (ale nie rozwalające się).

Selery odsączamy na sicie. Gdy wystygną, rozgrzewamy na patelni oliwę, obtaczamy ugotowane plastry selera w jajku, bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na wolnym ogniu do lekkiego zezłocenia się panierki. Podajemy z ziemniakami (i koperkiem) z dodatkiem dużej ilości surówek.

Wskazówki i uwagi:

Plastry selera nie mogą być za grube! Tak około 0,5 cm.
Nadesłał(a) LOKIg, dnia: 2002-03-29 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

No to poszedłem do sklepu izobaczyłem w nim ogrooooomne selery, wielgachne korzenie z morzem naci...
No to sobie dwa kupiłem, nać przeznaczyłem na zupę (cholera, mam tego z 5 litrów, moze ktoś do mnie wpadnie zjeść?), a z korzenia wedle przepisu (no dobra, bez curry, bo zapomniałem i bez bułki tartej, bo nie miałem - ale zastąpiłem mąką i jajkiem) zrobiłem te kotlety... I głupia sprawa, bo zwykle nie jem po 18, a to zrobiłem późną nocą... no i sie złamałem i zjadłem i bardzo mi smakowało:)
Pozdroawienia dla autorek/autorów przepisu :)
zabrzanin 2011-10-03 22:55:29.844

PS: no i nie solę, bo seler sam w sobie zawiera dużo soli i nie ma potrzeby już więcej dodawać.
Makarena 2011-08-20 21:33:03.494

Pyszne, pyszne, choć nigdy za selerem nie przepadałam. Na ten przepis trafiłam dopiero dzisiaj, ale od jakiegoś czasu nie mogę wyjść z zachwytu nad kotletami z selera. Tyle że ja nie gotuję selera, tylko po tym, jak już przekroję seler (jedna wada selera - ciężko się cholerstwo kroi), maczam w jajku z curry i taką fajną przyprawą krymską, a potem obtaczam w panierce z bułki tartej i otrębów orkiszowych (proporcje pół na pół). Chwilę z jednej strony, chwilę z drugiej i niebo w gębie gotowe ;-)
Makarena 2011-08-20 21:30:51.59

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety ryżowe z kurkami - wersja 2 (bez ograniczeń)
Kotlety z selera (wegańska)
Kotlety ze startego selera (ovo-wege)
Kotlety z selera z żółtym serem (bez ograniczeń)
Kotlety z pęczaku i selera ze słonecznikiem (wegańska)
Kotlety z płatków owsianych i selera (wegańska)
Singapurski specjał w wersji wege - kotlety sojowe w owocowym sosie curry (ovo-wege)
Kotlety pożarskie w wersji wege (z gotowanego zboża i kapusty) (wegańska)
Kotlety z selera przekładane żółtym serem (bez ograniczeń)
Beszamel w wersji zwykłej i do zapiekania (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas