7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Suflet czekoladowy



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

15 dkg czekolady
5 dkg masła
1 szkl. mleka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
10 dkg cukru
4 jaja

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w płaskim garnku, dodać cukier, mąkę rozmieszaną z mlekiem i zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając - masa może być ciepła, ale nie za gorąca. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Rozłożyć równo do foremek do sufletu, wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką, ale nie więcej niż do połowy, bo ciasto bardzo rośnie. Piec 35-40 min. w 180 st. C. Ostatnie 10 min. zwiększyć ogień.

Wskazówki i uwagi:

Przyznaję się bez bicia, że tego sufletu jeszcze nie piekłam, inne owszem, i wiem z doświadczenia, że one po upieczeniu sporo opadają, więc nie przejmuj się, jeśli Ciebie to spotka. I oczywiście trzeba je jeść zaraz po upieczeniu, na gorąco. Fajnie smakują polane jakimś słodkim sosem lub czekoladą.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-05-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:"Ziuty" ziuty@poczta.onet.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

czekoladowy suflet (bez ograniczeń)
Suflet (bez ograniczeń)
Suflet z amarantusa z porem (lakto-wege)
Słodki suflet z amarantusa (ovo-wege)
suflet dla amatorów słodyczy (bez ograniczeń)
Orzechowy suflet z pora (bez ograniczeń)
"Suflet" z ziemniaków, batatów i marchewki (wegańska)
Lody czekoladowo - czekoladowe (wegańska)
Krem czekoladowy (wegańska+miód)
Blok czekoladowy (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas