7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Mleko sojowe

Mick3y: "Zawsze robiłem wg tego przepisu i wychodziło przepyszne."

Średnia ocena: [4.5 z 10 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [25]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka suchego ziarna soi
1/2 łyżeczki soli
2 duże łyżki stołowe miodu lub słodu (można też zastąpić cukrem)

Przygotowanie:

Soję zalać na noc 4 szklankami zimnej wody i pozostawić do spęcznienia.

Następnie odlać wodę. Soję wrzucić do blendera (ew. mikserem ją potraktować), zalać 2 szklankami wody i dokładnie zmiksować (ok.5 min.). Dodać kolejną szklankę wody i jeszcze raz zmiksować. Otrzymany płyn wlać na płótno rozłożone w sitku i odcedzić. Pozostałą masę wrzucić ponownie do blendera, zalać 3 szklankami wody i jeszcze raz zmiksować. Ponownie odsączyć.

Mleko doprowadzić do stanu wrzenia i ciągle mieszając gotować na słabym ogniu przez ok. 3 min. Doprawić do smaku.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-05-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Mick3y z ircx.pl.polskavege
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


hmm mam trochę mieszane uczucia co do tego mleka. generalnie wychodzi całkiem dobre - lepsze niż ze standardowego przepisu na sojowe, ale gorsze niż sklepowe. przede wszystkim nie nadaje się do kawy, mimo że było gorące i przefiltrowane dwa razy przez gazę, to i tak się zważyło. do kaszki, owsianki czy placków pewnie będzie dobre, ale chyba za bardzo lubię kawę z mlekiem, żeby porywać się ponownie na produkcję :). aha, koszt 1,5 litra to 2,50 zł (przy 10 zł za 1 kg soi).
majczi 2013-11-13 14:31:27.096


Jak na domowe mleko sojowe wychodzi bardzo dobre :) Moim zdaniem nadaje się nawet samo do picia. Odciskanie przez gazę przed gotowaniem jest dużo praktyczniejsze, niż w innych przepisach. A niewielki dodatek soli niweluje specyficzny posmak. Osobiście zrobiłem w małej modyfikacji - w ramach słodkości dodałem 6 pastylek stewii.
Avalo 2013-09-03 19:41:57.023

co do przechowywania: ja mroze mleko sojowe (i inne roslinne) w woreczkach do lodu, nie tylko nadaje sie do mrozonej kawy, ale np. do gotowania owsianki- 5 kostek mleka rozpuszcza sie w sekundę
efedrina 2013-08-21 16:05:51.415

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Mleko sojowe i tofu (wegańska)
Mleko sojowe czekoladowo-bananowe (napój) lub lody (wegańska)
Mleko sojowe o smaku kokosa lub wanilii (wegańska)
Deser: mleko sojowe z bananem i amrantusem (wegańska)
Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka (wegańska)
Mleko sojowe bez soli i cukru (wegańska)
Mleko sezamowe (wegańska)
Mleko słonecznikowe (wegańska)
Mleko kokosowe (wegańska)
Mleko karmelowe (napój) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas