7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Fenkuł, czyli koper włoski. Pieczony.

Ki: "Fenkuł to po polsku koper włoski. Je się zgrubiałą dolną część łodygi. Myślę, że bez problemu to kupisz w sklepach warzywnych, takich co sprzedają różne dziwne warzywa. W supermarketach też."

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

fenkuł
1/2 szklanki wody
2 łyżki sosu sojowego
sezam
pieprz ziołowy
grubo mielony pieprz czarny
łyżka oliwy
ząb czosnku

Przygotowanie:

W naczyniu żaroodpornym położyć wcześniej uparowane lub ugotowane plastry fenkuła i zalać je pół szklanki wody + 2 łyżki sosu sojowego. Dodać sezamu, pieprzu ziołowego, grubo mielonego czarnego + łyżka oliwy i przeciśnięty przez praskę ząb czosnku. Wymieszać wszystko.

Piec w 200 st. C na środkowym poziomie piecyka 20 min., mieszając w trakcie ze trzy razy.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-05-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Ki z ircx.pl.polskavege - wielka wielbicielka fenkuła :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ha, w końcu wyszło i wszystkim smakowało! :) A teraz pare szczegółów, które były dla mnie trochę problematyczne, bo do tej pory z fenkuła robiłam tylko surówkę. W plastry kroi się go wzdłuż, a nie w poprzek. Gotowałam go na parze 5 min., ale to zdecydowanie za krótko, bo później musiałam go piec chyba z 40 min. - sądząc po przepisach w sieci należałoby go gotować 15 albo nawet 20 min. Gotowy fenkuł nie powinien być ani twardawy ani chrupiący, ale też nie ciapowaty - powinien w konsystencji przypominać gotowaną młodą kapustę, choć ta jest oczywiście delikatniejsza :) Aha, i trzeba wybierać młode, ładne fenkuły, inaczej zewnętrzne warstwy będą włókniste. Tyle nauki z pierwszej próby - na pewno jeszcze będę wracać do tego przepisu :)
patrycccja 2009-05-26 13:52:34.395

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Koper włoski (fenkuł) faszerowany pieczarkami z parmezanem (lakto-wege)
Włoska grochówka (z ciecierzycą czyli grochem włoskim) (wegańska)
Ravioli ze szpinakiem, czyli włoskie, kwadratowe pierożki (wegańska)
Ziemniaki smażone/pieczone z nasionami kopru włoskiego (wegańska)
Fenkuł z quinoa i warzywami (wegańska)
Fenkuł duszony z czosnkiem (wegańska)
Młoda kapusta z koprem i cebulą (wegańska)
Zupa ogórkowa z marchwią i koprem (lakto-wege)
Duszone ogórki z porami i koprem (wegańska)
Zapiekanka tagliatelle z fenkułem i cukinią (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas