7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ciasto owsiano-daktylowe

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ok. 250 g daktyli bez pestek lub dżem z dzikiej róży
ok. 500 g płatków owsianych
sok jabłkowy
cynamon
wanilia
goździki
kilka szczypt soli

Przygotowanie:

Daktyle zmiksować z wodą na gładką pastę daktylową. Płatki namoczyć w zagotowanym soku jabłkowym z dodatkiem cynamonu, wanilii i goździków, posolić.

Namoczone płatki podzielić na dwie części. Pierwszą część rozgnieść na cienki placek na natłuszczonej płaskiej blaszce, rozsmarować pastę daktylową, wyłożyć resztę płatków i przyklepać na gładki placek.

Piec ok. 50 minut w 200 st. C na dość suchy placek.

Wskazówki i uwagi:

Jeszcze lepsza jest wersja z dżemem z dzikiej róży, ale domowej roboty albo kupnym - nie słodzonym cukrem fabrycznym.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-05-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna ircx.pl.polskavege lub pl.soc.wegetarianizm
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Dobre, aczkolwiek nie zachwyciło mnie. Poza tym, moim zdaniem proporcja jest niewłaściwa. Cienka warstwa pasty daktylowej jest zdominowana przez grube warstwy płatków. Proponowałabym zmniejszyć ilość płatków do nawet 250-300 gramów, wówczas placek, choć cienki, byłby znacznie lepszy. I rzeczywiście ciasto rozpada się, niektórym to przeszkadza, mi niekoniecznie, bo to oczywiste, że namoczone płatki nie będą zwartą masą... ;)
martusiak 2014-07-05 11:35:31.217

W sumie to wszystko można też wymieszać i uformować bułeczki- też wyjdzie pysznie, też takie robiłam
~paula 2014-06-22 23:17:32.081

Można zrobić w wersji bezglutenowej, na płatkach jaglanych.
Po prostu zaparzam płatki (tzn. zalewam wrzątkiem, chwilkę pęcznieją, dodaję do nich jakieś słodzidło (najlepiej syrop klonowy albo daktylowy- wtedy mega daktylowe), przekładam masą daktylową (do której dodaję też rodzynki, czasami morele suszone), druga warstwa jaglanych płatków.
Nie piekę na suchy placek, ale raczej na wilgotny właśnie.
Można podawać jeszcze polane syropem, a na drugi dzień, z lodówki chyba jeszcze lepsze.
~paula 2014-06-22 23:12:26.293

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto daktylowe z orzechami (ovo-wege)
Ciasto daktylowo-pomarańczowe (wegańska)
Ciasto marchewkowo-daktylowe (wegańska)
Daktylowe ciasto z pysznym sosem (bez ograniczeń)
Śniadaniowe ciasto kokosowo-daktylowe (wegańska)
Ciasto pestkowo-daktylowe bez cukru (wegańska)
Ciasto daktylowe z gałką muszkatołową lub cynamonem (wegańska)
Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska)
Smarowidło daktylowe / słód daktylowy (wegańska)
Owsiano-owocowy shake (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas