7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chleb pszenny razowy

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg pszennej mąki razowej
3 dag drożdży
1-2 szklanki mleka lub wody
sól
5 dag masła do wysmarowania formy (może być olej)
jajko do posmarowania wierzchu (można posmarować wodą)

Przygotowanie:

Połowę pszennej mąki razowej rozczyniamy rozpuszczonymi w mleku drożdżami.

Gdy ciasto (zaczyn) "ruszy", wsypujemy resztę mąki i wlewamy tyle mleka, ile ciasto "zabierze" - ma być pulchne. Solimy i dokładnie wyrabiamy. 2 podłużne blachy smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wkładamy ciasto, ale tylko do połowy wysokości, smarujemy jajkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wypełni blachy, wstawiamy do gorącego piekarnika na 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ostrożnie z blach.

Wskazówki i uwagi:

Jemy dopiero na drugi dzień.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek (Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia")
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Po wyjęciu z piekarnika należy przykryć chleb mokrą bawełnianą ściereczka. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia chleba. Wtedy na pewno wierzch chleba nie będzie twardy.
Natka 2013-04-22 09:46:41.542

A wiecie co zrobic, żeby góra chleba nie była twarda? Mnie zawsze wychodzi na górze kamień dosłownie....
~paula 2013-04-21 11:14:27.482

Do gorącego piekarnika-czyli? Ile stopni:) Z termo czy bez?
~Nia 2013-01-04 23:55:21.695

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chleb razowy żytnio-pszenny na zakwasie (wegańska)
Chleb pszenny (wegańska)
Dosa z mąki pszennej razowej (wegańska)
Legumina z razowego chleba (bez ograniczeń)
Domowy chleb pszenny pełnoziarnisty (wegańska)
Chleb razowy drożdżowy na miodzie (lakto-wege)
Granola z kawałków razowego chleba (wegańska)
Codzienny chleb pszenny na zakwasie (prosty) (wegańska)
Chleb orkiszowy z zarodkami pszennymi i pestkami (wegańska)
Chleb razowy pszenno-owsiany (na drożdżach) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas