7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ciasto ze śliwkami lub rabarbarem i truskawkami (z kruszonką)



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

/proporcje na blaszkę 25 x 40 cm/
śliwki (węgierki najlepsze) lub rabarbar i truskawki
8 łyżek oleju
2-3 łyżki gęstej śmietany
25 dkg cukru pudru
3 całe jajka
25 dkg + 3 kopiaste łyżki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 łyżek wody

kruszonka:
2 miarki mąki
miarka cukru
olej

Przygotowanie:

Olej, śmietanę, cukier, jajka wymieszać (pałką do ciasta), dodać mąkę z proszkiem i mieszać, na koniec dodać wodę i wymieszać.

Wyłożyć na blaszkę (ja daję papier do pieczenia). Na wierzch poukładać wypestkowane, przekrojone na pół śliwki (węgierki najlepsze) skórką do ciasta. Posypać kruszonką (2 miarki mąki + miarka cukru + olej w takiej ilości, żeby całość miała grudkowatą konsystencję) i piec 45 min. w piekarniku ustawionym na 180 stopni.

To samo ciasto robiłam kładąc zamiast śliwek rabarbar i truskawki - też było dobre.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-06-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Bożena
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką (wegańska)
Ciasto Alibaby (z rabarbarem, truskawkami i pomarańczą) (wegańska)
Crumble z rabarbarem i truskawkami (wegańska)
Kruszonka z jabłkami (lub rabarbarem lub innymi owocami) (wegańska)
Tarta cytrynowa z kruszonką i karmelizowanym rabarbarem (bez ograniczeń)
Jogurtowe ciasto z rabarbarem (bez ograniczeń)
Wegańskie ciasto z rabarbarem (wegańska)
Ciasto kruche z bakaliami i kruszonka (wegańska)
Kruszonka na ciasto - jak zrobić (wegańska)
Placek drożdżowy z kruszonką lub śliwkami (wykonanie błyskawiczne) (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas