7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pieczarki zapiekane na puree ziemniaczanym z gałką muszkatołową

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

500 g pieczarek
2 łyżki masła
purée ziemniaczane - samodzielnie przygotowane lub 1 opakowanie
0,5 szkl. mleka
1,5 szkl. wody
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
sok z jednej cytryny

0,5 szkl. kwaśnej śmietany
4 łyżki utartego sera ementalskiego
2 łyżki bułki tartej

masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, skroić trzonki, dokładnie umyć i osączyć. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, podsmażyć na nim pieczarki; posolić, popieprzyć, skropić sokiem cytrynowym.

Przygotować purée ziemniaczane według przepisu na opakowaniu, dodając mleko, wodę, sól, gałkę muszkatołową.

Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Żaroodporną formę wysmarować masłem.

Dwie trzecie purée wyłożyć do formy, na środku ułożyć usmażone grzyby. Pozostałym purée napełnić szprycę i wycisnąć dekoracyjne rozetki dookoła grzybów. Śmietanę wymieszać z utartym serem i polać nią grzyby. Wierzch posypać bułką tartą i obłożyć kawałeczkami masła.

Zapiekać w piekarniku około 20 minut. Wierzch zapiekanki powinien się lekko zarumienić.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-07-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: AgataW
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Placek ziemniaczany z gałką muszkatołową (wegańska)
Puree z cebuli z zasmażką i gałką muszkatołową (wegańska)
Pieczarki duszone doprawione gałką muszkatołową (wegańska)
Sos beszamelowy z gałką muszkatołową (lakto-wege)
Placki z kukurydzy i kwaśnej śmietany z gałką muszkatołową (bez ograniczeń)
Chłodnik z buraczków z cebulą i gałką muszkatołową (lakto-wege)
Halawa - Sudzi ka halawa (z szafranem i gałką muszkatołową) (wegańska)
Ciasto daktylowe z gałką muszkatołową lub cynamonem (wegańska)
Kotleciki z gotowanej brukselki z czosnkiem i gałką muszkatołową (wegańska)
Sos z tofu z gałką muszkatołową do pieczonych warzyw (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas