7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4880 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kapuśniak polski (wiosenny, z młodej kapusty)

Różne nazwy spotykam dla tej potrawy, np. kapuśniak wiosenny, młoda kapusta. Ale u mnie w domu nieodmiennie nazywa się go kapuśniakiem polskim. Zrobiłam go z pamięci i spisałam przepis - karygodne, że do tej pory jeszcze nie pojawił się na puszka.pl, takie pyszności! Bez kapuśniaku z młodymi ziemniaczkami nie ma wiosny :)

Średnia ocena: [4.8 z 13 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [15]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

młoda kapusta, spora
pęczek młodej marchewki - orientacyjnie 4-5 sztuk
cebulka
pęczek koperku - gruby pęczek, a nie pare gałązek
sok z cytryny
sól
ew. odrobina pieprzu
opcjonalnie: mąka i olej do zasmażki (do zagęszczenia)

Przygotowanie:

Kapustę starannie umyć i posiekać w niezbyt długie paseczki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę na pół i też w plasterki.

Wrzucamy warzywa do gara. Jeśli cała kapusta się nie zmieści to nie szkodzi - zaraz trochę miejsca się zwolni pod wpływem ciepła i wtedy można dorzucić resztę. Podlać odrobiną wody (do pół szklanki). Gotować na małym gazie co jakiś czas mieszając. W razie konieczności podlewać wodą.

Kiedy kapusta zmięknie, jej kolor zrobi się mniej żywy i większość wody odparuje, znaczy że gotowe. Wrzucamy koperek. Jeśli chcemy zagęścić, robimy z mąki zasmażkę (patrz: wskazówki poniżej) i mieszamy z kapustą. Gotujemy jeszcze minutę-dwie.

Doprawiamy solą (sporo, bo i dużo kapusty) i sokiem z cytryny (nie za dużo, mniej niż z połowy małej cytryny).

Wskazówki i uwagi:

* Ja nie zagęszczam kapuśniaku. Młoda kapusta zupełnie tego nie potrzebuje :)
* Zasmażkę robi się następująco: na suchej patelni podprażamy delikatnie mąkę, aż się zrumieni i zacznie ładnie pachnieć; dodajemy olej aż zrobi się "klucha"; rozprowadzamy ją płynem z kapusty lub wodą (dodajemy stopniowo, po kilka łyżek, i mieszamy).
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jun 20, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Dziś dodałam do kapuśniaku pokrojone 2 pomidory i czerwoną paprykę (nie miałam cytryny), a zamiast koperku - zielona pietruszka. Do tego ziemniaki w mundurkach pieczone w piekarniku (przy okazji pieczenia chleba) i pokrojone naturalne tofu podsmażone z sezamem. Uczta...
Dana Jul 23, 2014

Pycha! Też zrobiłam wersję bardziej zupną. Było na kolację samo a reszta jutro z dodatkiem ziemniaczków.
sunflower_ren May 31, 2011

zrobiłam bardziej "zupowy", tj. wlałam więcej wody. musi zostać na obiad dla męża, dlatego staram się nie przebywać w pobliżu garnka;) pycha
ana Jun 11, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty (wegańska)
Polski kapuśniak z ciecierzycą (fasolą) i tofu wędzonym (wegańska)
Kapuśniak z kiszonej kapusty (wegańska)
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z jabłkiem (wegańska)
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mlekiem i śmietaną (lakto-wege)
Kapuśniak z kiszonej kapusty z cząbrem, zabielany śmietaną (lakto-wege)
Kapuśniak z włoskiej kapusty, ziemniaków i innych jarzyn (wegańska)
Kapusta młoda (wiosenna) z patelni (wegańska)
Zupa z młodej kapusty z brązowym ryżem (wegańska)
Placuszki jajeczne z młodej duszonej kapusty (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas