7708 przepisów wegetariańskich
w tym 4901 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kapuśniak polski (wiosenny, z młodej kapusty)

Różne nazwy spotykam dla tej potrawy, np. kapuśniak wiosenny, młoda kapusta. Ale u mnie w domu nieodmiennie nazywa się go kapuśniakiem polskim. Zrobiłam go z pamięci i spisałam przepis - karygodne, że do tej pory jeszcze nie pojawił się na puszka.pl, takie pyszności! Bez kapuśniaku z młodymi ziemniaczkami nie ma wiosny :)

Średnia ocena: [4.8 z 13 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [19]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

młoda kapusta, spora
pęczek młodej marchewki - orientacyjnie 4-5 sztuk
cebulka
pęczek koperku - gruby pęczek, a nie pare gałązek
sok z cytryny
sól
ew. odrobina pieprzu
opcjonalnie: mąka i olej do zasmażki (do zagęszczenia)

Przygotowanie:

Kapustę starannie umyć i posiekać w niezbyt długie paseczki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę na pół i też w plasterki.

Wrzucamy warzywa do gara. Jeśli cała kapusta się nie zmieści to nie szkodzi - zaraz trochę miejsca się zwolni pod wpływem ciepła i wtedy można dorzucić resztę. Podlać odrobiną wody (do pół szklanki). Gotować na małym gazie co jakiś czas mieszając. W razie konieczności podlewać wodą.

Kiedy kapusta zmięknie, jej kolor zrobi się mniej żywy i większość wody odparuje, znaczy że gotowe. Wrzucamy koperek. Jeśli chcemy zagęścić, robimy z mąki zasmażkę (patrz: wskazówki poniżej) i mieszamy z kapustą. Gotujemy jeszcze minutę-dwie.

Doprawiamy solą (sporo, bo i dużo kapusty) i sokiem z cytryny (nie za dużo, mniej niż z połowy małej cytryny).

Wskazówki i uwagi:

* Ja nie zagęszczam kapuśniaku. Młoda kapusta zupełnie tego nie potrzebuje :)
* Zasmażkę robi się następująco: na suchej patelni podprażamy delikatnie mąkę, aż się zrumieni i zacznie ładnie pachnieć; dodajemy olej aż zrobi się "klucha"; rozprowadzamy ją płynem z kapusty lub wodą (dodajemy stopniowo, po kilka łyżek, i mieszamy).
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jun 20, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Tym razem do kapuśniaku dodałam jeszcze pokrojoną czerwoną oraz zieloną paprykę i kilka suszonych pomidorów (z zeszłego roku). Zasmażka - z mąki grochowej (bg i świetnie nadaje się do zasmażek). Z młodymi ziemniaczkami to pyszny i konkretny obiad. Prawie jak bigos.
Dana Jul 28, 2015

Bardzo smaczny. Miałam pół główki kapusty i zamieniłam ją na pyszny wiosenny obiadek. Zazwyczaj robię bardzo podobny bigos z młodej kapusty, nie dodaję marchewki, za to więcej przypraw, jakieś pieczarki i suszone grzybki. Ten przepis to równie smaczny sposób na wykorzystanie kapusty.
ryfka Jun 4, 2015

Część kapuśniaku wzbogaciłam dodając namoczone wczesniej pestki dyni. Znakomite połączenie.
Dana Jun 1, 2015

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty (wegańska)
Polski kapuśniak z ciecierzycą (fasolą) i tofu wędzonym (wegańska)
Kapuśniak z kiszonej kapusty (wegańska)
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z jabłkiem (wegańska)
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mlekiem i śmietaną (lakto-wege)
Kapuśniak z włoskiej kapusty, ziemniaków i innych jarzyn (wegańska)
Kapuśniak z kiszonej kapusty z cząbrem, zabielany śmietaną (lakto-wege)
Kapusta młoda (wiosenna) z patelni (wegańska)
Zupa z młodej kapusty z brązowym ryżem (wegańska)
Placuszki jajeczne z młodej duszonej kapusty (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas