7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ocet winny domowy

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

wino białe lub czerwone

Przygotowanie:

Kamas:
Ocet winny powinien być zrobiony z wina: butelkę wytrawnego wina otworzyć zostawić na kilka dni, a następnie zakorkować, zalakować i odstawić do piwnicy na kilka miesięcy, lub lepiej - lat. Potem używać :-))

Wladyslaw Los:
Ocet winny robię oczywiście z wina - zarówno czerwonego jak białego. Jak się trafi butelka gorszego wina albo już nadkwaśniałego, to zatykam ją kłębkiem waty, stawiam gdzieś na boku i po dłuższym lub krótszym czasie (zwykle 2-3 miesiące) w 9 przypadkach na 10 dostaję dobry ocet.

Żeby proces przyspieszyć, to jak mam już jakieś wino kwaśniejące, na którym tworzy się taki kożuszek z bakterii, to dodaję go do nowego wina. Czasem z zagranicy przywożę dużą butlę jakiegoś tańszego wina specjalnie w celu przerobienia na ocet.

Czasem wino się zepsuje, zamiast skwaśnieć, ale i tak mam stale do dyspozycji kilka butelek octu lepszego niż większość dostępnych w handlu, a na pewno tańszego.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-07-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wladyslaw Los i Kamas z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Konfitura imbirowo-winna (wegańska)
Jajka w occie (ovo-wege)
Ocet jabłkowy (wegańska)
Ocet jeżynowy na bazie octu jabłkowego (wegańska)
Truskawki w occie balsamicznym (wegańska)
Sałata z winegretem z octem balsamicznym (wegańska)
Deser z awokado z octem balsamicznym (wegańska)
Ocet owocowy (malinowy, czereśniowy lub inny) (wegańska)
Musztarda domowa (wegańska+miód)
Domowy jogurt (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas