7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Garam masala - "gorąca mieszanka" przypraw



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 łyżki nasion czarnego kardamonu lub ew. zielonego [*]
3 kawałki cynamonu długości 9-10 cm
łyżka goździków
ćwierć szklanki ziaren czarnego pieprzu
pół szklanki nasion kminku indyjskiego, czyli kuminu (zeera, jeera) [**]
pół szklanki nasion kolendry

Przygotowanie:

Strączki kardamonu rozbić, wyjąć nasiona, cynamon pokruszyć. Patelnię rozgrzać przez 2 min. na małym ogniu, dodać przyprawy i stale mieszając (potrząsając patelnią) ogrzewać przez 2-3 min. Ostudzić, włożyć do młynka, zemleć.

Przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Wskazówki i uwagi:

[*] Kardamon czarny można zastąpić zielonym, wtedy dać 3 łyżki nasion (75 sztuk).
[**] Kminek indyjski (zwany też nieraz kminkiem rzymskim) można kupić w sklepach z żywnością indyjską lub delikatesach. Kminek polski jest mocniejszy i zmieni smak przyprawy.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-07-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Jaroslaw Lech z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Garam masala z Pundżabu (wegańska)
Zupka krem z kukurydzy ze śmietaną i garam masala (lakto-wege)
Indyjska mieszanka przypraw (masala) prażona na ghee/maśle (lakto-wege)
Kotleciki z soczewicy z garam masalą (ovo-wege)
Chana masala (z ciecierzycy i ziemniaków) (wegańska)
Przyprawa curry (wegańska)
Groch w sosie masala (bynajmniej nie sound system;) (wegańska)
Chai Masala - indyjski przepis na rozgrzewającą herbatę (wegańska)
Tofu marynowane z przyprawami (wegańska)
Przyprawa korzenna - piernikowa (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas