7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Puree ziemniaczane

Średnia ocena: [3.3333333333333335 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1 kg ziemniaków
100-200 g masła
szklanka mleka
sól

Przygotowanie:

Zrobić dobre puree jest dość dużą sztuką. Przede wszystkim musimy dobrze wybrać ziemniaki. Powinny być średniej wielkości, małe są zbyt suche, duże zbyt wodniste. Nowe (młode) ziemniaki gotujemy ze skórką, inaczej puree będzie się "ciągnęło".
Dokładnie umyte ziemniaki obieramy i nie krojąc na mniejsze części gotujemy w zimnej, osolonej wodzie.

Ugotowane (ale nie rozgotowane) wyjmujemy z wody i osuszamy. Dopiero teraz rozgniatamy za pomocą praski lub młynka do jarzyn. Nie próbujmy miksować, bo zamiast puszystej masy otrzymamy lepką maź (!).

Rozgniecione ziemniaki wkładamy do rondla i dodajemy masło (w teorii 500 g, ale to chyba duża przesada, zupełnie wystarczy 100-200 g) w ten sposób: stawiamy naczynie na małym ogniu i stale mieszając masę drewnianą łyżką, dodajemy po kawałku masło, następnie wlewamy wrzące mleko (w zależności od gustu: szklankę lub mniej). Na zakończenie, by puree było bardzo lekkie i puszyste, możemy ubić je trzepaczką i przetrzeć przez bardzo drobne sito.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek (Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia")
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Puree ziemniaczane z serem (lakto-wege)
Puree dyniowo-ziemniaczane (wegańska)
Puree ziemniaczane z awokado (wegańska)
Puree ziemniaczane z groszkiem konserwowym (lakto-wege)
Dip - puree selerowo-ziemniaczane (wegańska)
Pieczarki zapiekane na puree ziemniaczanym z gałką muszkatołową (lakto-wege)
Cykoria po szwedzku - z puree ziemniaczanym i jajkiem (ovo-wege)
Pieczeń orzechowa z puree kasztanowym lub ziemniaczanym i szpinakiem (wegańska)
Myszki ziemniaczane białe i rude (z puree) (wegańska)
2 in 1, czyli musztardowe puree (lub kotlety) ziemniaczane (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas