7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Trio, czyli surówka z pomidora, ogórka i kukurydzy - wersja wegańska

Bardzo smaczna i aromatyczna surówka. Jedna z moich ulubionych.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

1 spory ogórek (ok. 40 dag)
3 duże pomidory
1 puszka kukurydzy konserwowej (lub mniej)
ocet winny, najlepiej balsamiczny
oliwa z oliwek lub olej zimnotłoczony (np. z pestek winogron)
sól

pasta z bazylii lub posiekana świeża bazylia (opcjonalnie)
troszkę cebuli lub czosnku (też opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pomidory i ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy razem wszystkie składniki, doprawiamy do smaku.

Świetnym dodatkiem jest bazylia (ten aromat!), a w nieco "konkretniejszej" wersji drobno posiekana cebulka lub trochę czosnku (wygodnym sposobem jest utarcie go na tarce o małych oczkach). Uwielbiam wszystkie kombinacje :)

Wskazówki i uwagi:

* Olej dyniowy również nadaje się do tej sałatki. Jest bardzo ciemny i niezbyt ładnie wygląda wymieszany z kukurydzą, jednak w połączeniu z sokiem z pomidorów tworzy pyszny sosik ze względu na wspaniały aromat.
* Kiedyś robiłam taką sałatkę, ale z majonezem lub jogurtem. Teraz nie wyobrażam sobie innej wersji niż z dobrą oliwą lub olejem zimnotłoczonym.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2002-08-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Jesli chodzi o połaczenie ogórka z pomidorem, to mozna tak robić, ale jeśli do sałatki czy surówki dodamy oliwy czy oleju; wtedy stworzy sie barierę ochronną i wit. C nie zosatnie zniszczona. Jak widzę w składzie tej sałatki jest oliwa, więc jest ok :)
kathrine8 2012-01-04 20:11:36.319

ludzie o czasu do czasu mozna zjesc cos innego nie tylko zrowego a pozatym jak komus smakuje to niemarucie
~lkml 2010-02-23 14:27:03.811

Prawda, ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C (kwas askorbinowy). Ale w takim razie świeżego ogórka nie należy łączyć z niczym, co zawiera wit.C, nie tylko z pomidorem. Nie wiem czemu ludzie uparli się akurat na to jedno połączenie ;)
No i tak jak mówisz - zbyt często nie należy tak robić, ale nie dajmy się zwariować :) Wysoka temperatura też niszczy ta witaminę. Czy z tego powodu ktoś przeszedł na witarianizm? ;) Poza tym później można schrupać jabłko albo zjeść trochę porzeczek i już. Ciekawe ile osób wie, że to świetne źródła wit.C, nawet lepsze od cytrusów :)
patrycccja 2009-06-02 16:57:56.325

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Trio, czyli surówka z pomidora, ogórka i kukurydzy (wegańska & RAW)
Pychota - sałatka z kukurydzy, pomidora i ogórka w śmietanie (lakto-wege)
Surówka z dyni, kukurydzy i pomidorów (wegańska)
Surówka z ogórka, pomidora i rzodkiewek z kapustą pekińską (wegańska)
Bazyliszek - surówka z cykorii, ogórka kiszonego i pomidora (wegańska)
Surówka z rzodkiewki i ogórka z winegretem (wegańska)
Surówka z ogórka, mango i szpinaku (wegańska)
Szao-lecz-fan czyli leczo w wersji orientalnej (wegańska)
Surówka z kukurydzy, papryki i ogórków (ovo-wege)
Zawijany wegański kebab - wersja podstawowa (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas