7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

8 gruszek średniej wielkości
500 g mąki
200 g margaryny
2 jajka
sól
2 łyżki cukru
konfitury lub rodzynki (ewentualnie namoczone w rumie)

Przygotowanie:

Z mąki, margaryny, 1 jajka, łyżki wody, soli i połowy cukru zagnieść ciasto. Na kilka godzin wstawić do lodówki.

Gruszki (bez przekrawana) obrać zostawiając ogonki. Wydrążyć od strony kwiatuszka, do środka włożyć konfitury lub rodzynki, otwory w gruszkach zatkać margaryną.

Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić na kwadraty 12 x 12 cm. Gruszki posypać cukrem i owijać ciastem rogami do góry, zaciskając brzegi. Na wierzchu położyć krążek ciasta o średnicy 4 cm. Po przewleczeniu go przez ogonek otrzymamy rodzaj kapturka. Całość wysmarować ubitym jajkiem i wstawić do gorącego piekarnika na 45 minut.

Wskazówki i uwagi:

Podawać ciepłe z kremem lub śmietanką.
Nadesłał(a) Renata, dnia: 2000-07-29 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia nr 8/2000 - miesięcznik promujący zdrowy styl życia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gruszki w sosie waniliowym (bez ograniczeń)
Shake z pieczonego buraka i gruszki (wegańska+miód)
Gruszki na gorąco z czekoladą i migdałami (lakto-wege)
Gruszki w sosie majonezowo-rokforowym (bez ograniczeń)
Gruszki w syropie waniliowo-kawowym (wegańska)
Gruszki w syropie waniliowo-imbirowym (wegańska)
Kompot: rabarbar & jabłka lub gruszki (wegańska)
Gruszki nadziewane serkiem homogenizowanym z kakao (lakto-wege)
Surówka z rukoli, kiwi, gruszki i awokado (wegańska)
Dżem skandynawski: jabłka, gruszki & śliwki (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas