7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Śliwkowa tarta z Liege



Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

ciasto kruche:
250 g maki
125 g masla
jajko
niepelna szkl. wody
szczypta soli

na wierzch:
300 g cukru
2 sczypty cynamonu
jajko
kg sliwek
50 g maki

Przygotowanie:

ciasto:
wymieszaj wszystkie skladniki. zagniec szybko ciasto i odstaw w chlodne miejsce, najlepiej do lodowki na godzine. potem wyjmij, rozwalkuj i wyloz ciastem forme. ubij bialko ze szczypta cynamonu i duza lyzka cukru, a nastepnie posmaruj nim ciasto. przygotuj sliwki: umyj je i osusz, przekroj kazda z nich na pol i usun pestke. potem wymieszaj reszte cukru z cynamonem, maka i dodaj do sliwek. wszystko ze soba wymieszaj i wyloz na ciasto. piecz godzine w goracym piekarniku, nastepnie ostudz. tarte podawaj lekko posypana cukrem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-10-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 10/2002
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja tarty piekę zazw. w 180'C - to generalnie najbardziej uniwersalna temp. Co do maki,cukru i cynamonu to nie wiem z czym masz problem - dalej jasno jest napisane: "wszystko ze sobą wymieszaj". Czy można mieć jakieś wątpliwości? :)
~pat 2010-08-31 17:03:48.578

mam dwa pytania do przepisu:co to znaczy gorący piekarnik??? a poza tym wymieszać mąke z cukrem i cynamonem a pozniej dodac do sliwek, tzn. oproszyc je czy co?
~uxmal 2010-08-31 12:28:26.72

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tarta śliwkowa (bez ograniczeń)
Placek śliwkowy (bez ograniczeń)
wino śliwkowe (wegańska)
Śliwkowo - czekoladowy "tulipan" (lakto-wege)
Zupa jabłkowo - śliwkowa (lakto-wege)
Chutnej śliwkowo-gruszkowy (wegańska)
placek śliwkowy dla Agnisi (bez ograniczeń)
Kompot jabłkowo-śliwkowy (wegańska)
Zupa dyniowo - śliwkowa (wegańska)
Piernik orkiszowy śliwkowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas