7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką

Pycha, dla dorosłych także.
Podawać po 1,5 roku z uwagi na fasolę :-)




Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1 litr zakwasu buraczanego:
3 buraki
3 ząbki czosnku
sól
1 l letniej wody
ew. inne warzywa (marchew, pietruszka, seler)

2 buraki
400 g moczonej fasoli Jaś lub drobniejszej (np.perłówki)
2 ząbki czosnku
kawałek selera
kawałek marchwi
pieprz
olej tłoczony na zimno (np. rzepak)
listek laurowy

Przygotowanie:

Pięć dni wcześniej zrobić zakwas na barszczyk - buraki pokrojone w plastry i pozostałe dodatki umieścić w słoju i zalać 1 l osolonej letniej wody. Zostawić w cieple.

Fasolę zalać mała ilością wody i gotować razem z 2 pokrojonymi w plastry burakami i kawałkami warzyw oraz olejem i listkiem laurowym. Fasola różnie się gotuje (czasem potrzeba jej nawet 1,5 h). Gdy będzie już miękka - zalać 1l wody z kiszenia buraków (można dorzucić też kiszonych buraczków), doprawić pieprzem, czosnkiem startym i ew. solą. Doprowadzić do wrzenia.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli w 4 dniu kiszenia barszcz będzie już kwaśny to zupę należy robić od razu, bo potem będzie za kwaśny i dzieciak może się krzywić :-)
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: 2002-10-11 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Fasolę moga jesc juz znacznie mlodsze dzieci, ja podawalam ja dzieciom juz od 8 miesiaca za zaleceniem dietologa specjalizujacego sie w diecie wegetarianskiej i weganskiej i nigdy nie mielismy zadnych problematycznych 'przygod'.
~Magda 2010-04-17 14:25:15.15

ja do kwaszenia barszczu daje nieosolonej, zimnej wody zrodlanej; pozdrawiam
~maciek 2003-08-13 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym lub zakwasie na żurek (wegańska)
Wigilijny barszcz czerwony z wywarem z grzybów i chrzanem (na własnym zakwasie) (wegańska)
Barszcz czerwony z fasolką, ziemniakami i czasami z brukselką (wegańska)
Barszcz buraczany z domowego zakwasu (wegańska)
Barszcz ukraiński na zakwasie buraczanym (wegańska)
Barszcz (bez zakwasu) robiący się przez noc (wegańska)
Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa (wegańska & RAW)
Barszcz czerwony z wywarem z grzybów (wegańska)
Kwas burakowy do picia lub na barszcz czerwony (wegańska)
Barszcz wigilijny z wywarem z grzybów i czerwonym winem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas