7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Adżyka "Płomienne pozdrowienie"

EuGeniusz: NIE robiłem, ale wiele razy jadłem w domach i zawsze mówiło się, że przygotowanie jest banalne, byle nie przypalić, a to, że każda gospodyni ma własne warianty... Zioła (kolendra, koper) i tak dalej...

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

Pomidory - 3 kg
papryka - 1 kg
czosnek - 20 dkg
sól - 2 stoł. łyżki

Przygotowanie:

Pomidory, paprykę, czosnek zemleć. Pomidory i paprykę wymieszać, doprowadzić do wrzenia, posolić i gotować przez kwadrans /inaczej 15 minut ;-))) /, przed zakończeniem gotowania dodać czosnek. Przełożyć do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknąć. Namaste!
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-11-29 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "EuGeniusz Dębski" z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Robiłam adżikę według tego przepisu "nic nie gotować" w zeszłym roku. Przemieliłam paprykę ostrą, słodką, czosnek i pomidory. Dodałam sól. Wszystko jak w przepisie.
I co? Zjedliśmy tylko te dwa słoiki, które z łakomstwa otworzyliśmy w październiku. Reszta do wywalenia. Prawie płakałam.
Słoiki zawsze myję, osuszam a potem wyparzam w piekarniku (pokrywki też), więc były suche i czyste.
Teraz szukam innego sposobu. Chyba będę jednak pasteryzować.
Nie wiem, może jak się przetwory trzyma w bardzo zimnej piwnicy to przetrwają kilka miesięcy, ale ja mogę przechowywać tylko w szafce w kuchni.
A ci wszyscy, którzy tak zachwalają przepisy "nic nie gotować", bardzo proszę wstawić dokładny przepis ze zdjęciem na puszkę. Może wtedy się przekonam.
~Marta 2012-09-26 19:10:12.404

Ja znam inny przepis na Adżyke, przywiózł go mój wujek z delegacji w Gruzji. 0,5kg papryki słodkiej czerwonej, 1kg świeżego chilli, 1 główka czosnku, oliwa z oliwek lub olej, sól do smaku. Zmielić wszystko przez maszynkę do mielenia mięsa. powkładać w słoiki. Nic nie gotować ani nie podgrzewać. W tej formie może stać ponad rok. Ogólnie jest dość ostra więc jak ktoś ma wrażliwsze podniebienie to może zmienić trochę proporcje papryki słodkiej do chilli. Mi najlepiej smakuje w wersji powyższej.
~I love adżyka 2009-01-15 12:24:20.82

długość gotowania nic tu nie ma do rzeczy, Muszą być czyste słoiki.Przecier pomidorowy goruję 5 min max i przechowuje sie w 100%
~anna 2008-08-11 21:01:39.239

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Adżyka (wegańska)

Nowości:

Orientalna brukselka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Proste naleśniki z bananem i kakao (wegańska)
Komosa na czerwono (wegańska)
Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)
Surówka z mizuny w lekkim winegrecie (wegańska)
Domowa zupka instant (wegańska)
Dynia z papryką (wegańska)
Rosół z brukselką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas