7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Owsianka szkocka

Krysia Thompson: owsianke Szkoci najchetnje by gotowali z maki/kaszy owsianej, ale raczej wyszla z uzycia z miejskich warunkach (nie wiem, czy jaki Szkot bedzie teraz we mnie rzucal McLaroussem, wszystko jest mozliwe, wiec pisze to, co slysze i obserwuje). [...] Podobno na samej polnocy Szkocji wlasciwie nie uzywa sie gotowych platkow owsianych tylko make/kasze.
jeszcze dopisze, choc juz o tym wiecie, ze na wsiach etc, w
gorach raz na tydzien gospodyni szoruje szuflade w krdensie, stole kuchennym i tam sie wlewa swiezo ugotoawana owsianke, ktora zastyga i potem, jak kto glodny to sobie przychodzi i odcina kawal..cos jak kaszka krakowska...


Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 litra wody
3 kopiate łyżki płatków owsianych, względnie średnia garść
łyżeczka soli

Przygotowanie:

do ok 1/2 litra gotujacej wody wsypac 3 kopiate lyzki platkow owsianych (czy jakies wariacje na ten temat w Polsce, tzn dot to gl. tej maki/kaszy...), wzglednie srednia garsc (dobra miarka, hehe), lyzeczke soli stalemieszjac.

Przyrzad, jakim NALEZALOBY mieszac to danko nazywa sie SPURTLE i jest to drewniany patyczek, dlugi na dlugosc przecietnej drewnianej lyzki, jako trzonek/raczke ma wyciosany oset - rosline narodowa szkocka (Anglia ma roze, Walia ma pora, Irlandia koniczyne).
Gotowac powoli pol godziny, mieszajac od czasu do czasu (uwaga, robia sie kratery powstale po jakby podwodnym wybuchu w garnku, owsianka strzela, a celuje niezle...).

Bedzie gotowe, kiedy patyczek, pardon, spurtle wsadzone i wyjete zotawia w owsiance dziure.. nalezy jesc tak jak jest, dosupyjac sobie soli....

i, obawiam sie, ze to wszystko. taka jest tradycyjna owsianka szkocka...

Wskazówki i uwagi:

wariacja na temat tego dania to: wymieszac platki z woda i zostawic na noc. wtedy rano trzeba gotowac tylko 10 minut.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-12-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Krysia Thompson z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

a ja chce owsianki z szuflady! :D
pieczokas 2009-09-13 22:43:12.38

mniam. ja daję mniej soli :) albo tylko szczyptę soli i już gotowe słodzę ;)
~falka 2007-02-23 00:00:00.0

pyszne sniadanko :) sycące i smaczne :) z tymże ja spotkałam się z wersją, w której pod koniec gotowania dodawano jakiś tłuszcz - ale osobiście nie polecam, za sycące by było :)
~Lencja 2006-06-29 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Cytrynowa owsianka (wegańska)
Owsianka z bananem (wegańska)
Owsianka z jabłkiem i cynamonem (wegańska)
Poniedziałkowa owsianka mistrzów (wegańska)
Owsianka z bananem i marchewką (wegańska)
Owsianka bez gotowania (wegańska)
Zapiekana owsianka z migdałami i czekoladą (lakto-wege)
Kokosowa owsianka z suszonymi wiśniami (wegańska)
Owsianka z jabłkiem, rodzynkami i orzechami (wegańska)
Ekspresowa owsianka w kubku z mikrofalówki (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas