7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Makaron bez wrzenia - sposób gotowania

Michał Waszkiewicz: "Od wielu lat gotuję makaron bez wrzenia, czym często wprawiam w panikę tradycjonalistów, a ostatnio nawet znajomego Włocha (metoda jest nolens volens włoska)... Tracę przez to zwykle jedną-dwie minuty, ale zwykle mnie na to stać ;)
Gotowany normalnie, tj. bulgocący makaron traci wiele dobrych rzeczy, które ma w środku - po prostu się wypłukują, a jak leży sobie w gorącym, to wszystko zachowuje, a i tak dochodzi. Polecam gorąco - najlepiej sprawdzić gotując równocześnie na dwa sposoby - różnice momentalnie czuje się w smaku!"


Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron
sól

Przygotowanie:

Ogólnie patent jest taki, że do wrzącej, osolonej wody wrzucam makaron i po 30 sekundach - góra minucie - wyłączam grzanie. Klasycznie powinno być tak, że potem na garnku ląduje lniana ściereczka, ja jednak najczęściej ufam pokrywce. Makaronik dochodzi perfekcyjnie i bez stresu, że cokolwiek przywrze. Czas - zwykle taki, jak na opakowaniu, bo al dente przy normalnym gotowaniu wymaga skrócenia o 1-2 min, wiec w tym układzie znosi się to przez brak bulgotania.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-12-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Michał Waszkiewicz z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Retyyy, zmroziło mnie jak przeczytałam komentarz Dagmary. Nie ważne jak gotujemy makaron,ryż czy kaszę - zawsze należy sprawdzić czy jest właściwie ugotowany. Makaron i ryż wystarczy przegryźć - jeśli środek jest "biały", znaczy że jeszcze nie jest gotowy. Banalnie proste :)
A powyższa metoda gotowania na prawdę bardzo dobrze się sprawdza. Może być bardzo przydatna w sytuacji, gdy będziemy mieli do dyspozycji tylko 1 palnik :)
patrycccja 2012-11-30 12:13:34.046

Zawsze tak robię, zwłaszcza przy razowym makaronie, żeby się nie rozpadał na części pierwsze.. I ani razu nie był surowy.
dzikie wino 2012-11-30 11:31:02.998

Wypróbowałam dwa razy na różnych makaronach i dwa razy była to porażka, zarówno w smaku makaronu jak i w dalszych dolegliwościach żołądkowych całej naszej rodziny. Makaron czuć było mąką. Makarony były pełnoziarniste bezjajeczne. Zdecydowanie nie polecam tej metody.
~Dagmara 2012-11-29 21:00:19.02

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Fasola solo (sposób gotowania) (lakto-wege)
Sypki ryż - sposób gotowania (wegańska)
Owsianka bez gotowania (wegańska)
Ryż basmati z masłem - sposób gotowania (lakto-wege)
Makaron gotowany w sosie pomidorowym (wegańska)
Kotlety ze strączkowych (bez ich gotowania) z warzywami (wegańska)
Sos serowy z lekka zielony (bez gotowania) (lakto-wege)
Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów (bez gotowania) (wegańska)
Sos chili na zimno - bez gotowania (raw food) (wegańska & RAW)
Zupa-krem warzywny bez gotowania, z pomidorem i awokado (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas