7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kluski śląskie

Rewelacyjnie smakują z jakimś gęstym sosem (np. grzybowym.... mmmmmmmmmm) i dużą ilością surówki. Jeśli zrobimy kluski z dziurką, to przy przekrawaniu widelcem wszystkie kluski leżące na talerzu dziurką do dołu będą charakterystycznie "mlaskać" ;)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziemniaki
mąka ziemniaczana - 1/3 objętości ugotowanych i zmielonych ziemniaków
ew. jajko lub łyżka mąki sojowej
ew. trochę mleka (zwykłego lub roślinnego)
sól

Przygotowanie:

Gotujesz ziemniaki w osolonej wodzie - u mnie w domu dla 5 dorosłych osób gotuje się w 1,5 litrowym garnku - ile wejdzie. Z tym, że moja rodzinka nie jest zbyt kluskożerna, przeważnie tych klusek trochę zostaje, a każdy zjada 3-5 klusek.

Ugotowane ziemniaki przeciskasz przez praskę, wkładasz do miski i tak trochę uklepujesz (żeby nie był to taki zupełny puch). Dzielisz łyżką na 3 części (rysujesz taki znaczek Mercedesa na powierzchni), jedną część wyjmujesz, a w powstałe wgłębienie wsypujesz mąkę ziemniaczaną, tak, aby zajmowała tyle miejsca, ile wyjęte ziemniaki. Tą wyjętą część ziemniaków oczywiście też dodajesz, chodzi tylko o wymierzenie proporcji.

Dodajesz jajko i wyrabiasz ciasto. Jeśli masa jest za sucha (zależy to od rodzaju ziemniaków) możesz kapnąć troszkę mleka, ale nie dużo. Kluski muszą się dać łatwo ukulać.

Lepisz kulki - średnica ok.4 cm. I teraz zależy - jedni robią maleńkie kluseczki z dziurką, a raczej wgłębieniem zrobionym palcem. U mnie robi się bez wgłębienia i raczej większe.

Wrzucasz na wrzątek (oczywiście osolony) i od zagotowania gotujesz ok. 5 minut. Trzeba je od czasu do czasu przemieszać delikatnie. Jeśli widzisz, że zaczynają się przegotowywać - robią się takie nierówne pęknięcia - szybko wlej trochę zimnej wody i chwilę poczekaj, a potem wyjmuj. Ja zawsze wyjmuję jedną kluskę, przekrawam na pół - jeśli jest w środku ugotowana, to wyjmuję wszystkie.

Wskazówki i uwagi:

Spotkałam się też z przepisem, w którym dodawało się mąkę ziemniaczaną w ilości 1/4 (a nie 1/3) objętości ugotowanych i zmielonych ziemniaków.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-12-15 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Asia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dodam, że po raz pierwszy robiłam kluski sama (zawsze mama robi), bo postanowiłam spróbować wegańskiej wersji, bo wiem, że niektórzy nie dodają jajka. Po raz pierwszy jadłam też śląskie na słodko, bo nigdy nie wpadłam na to, by je czymś nadziać, a taki przepis znalazłam, szukając przepisu na wersję bez jajka. Wyszły smakowo jak zawsze, dlatego potwierdzam, że jajko nie jest potrzebne. :)
~slazaczka 2015-03-21 21:13:31.781

Ja jadłam wczoraj śląskie. Zrobiłam je z ugotowanych, pogniecionych ziemniaków, mąki dałam tyle co 1/4 ziemniaków (na równo ugniatam, dzielę na 4 części, jedną wyjmuję, zasypuję "dziurę" mąką), wydawało mi się, że ciasto jest nieco rzadkie, więc dodałam łyżkę mąki do wody i kluski wyszły super. W dodatku do każdej włożyłam po małej truskawce, a na talerzu polałam je kefirem zblendowanym z truskawkami, pyyycha. :)
~slazaczka 2015-03-21 21:06:07.36

dziurkę w klusce robi się na sosik, a tak pozatym lepiej i szybciej tak się gotują. Ja nie używam jajek. Dodaję do ciasta przyprawy.
rasmewa 2015-03-21 20:42:41.399

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Orientalne kluski śląskie (wegańska)
Kluski śląskie jedynie prawdziwe (wegańska)
Oberiba - tradycyjna śląska zupa z kalarepki i ziemniaków (wegańska)
Kluski gryczane (wegańska)
Kluski amarantusowe (bez ograniczeń)
Kluski z "serem" (wegańska)
Kluski leniwe z cynamonem (bez ograniczeń)
Kluski leniwe z otrębami (bez ograniczeń)
Kluski z płatków owsianych (bez ograniczeń)
Kluski lane na śniadanie (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas