7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Grzyby mrożone - podduszone, obgotowane lub surowe

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

grzyby, w szczególności podgrzybki, prawdziwki, kozaki, opieńki, trąby [*], kurki, podobno również boczniaki
sól (to naturalny konserwant, ale nie można przesadzić)

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, najlepiej suchym pędzelkiem lub szmatką, nie moczyć w wodzie (!), jeśli istnieje taka potrzeba, to opłukać pod bieżącą wodą. Można pokroić lub zmielić (jeśli planujemy przeznaczyć je na farsz). Przesmażyć/poddusić na niewielkiej ilości tłuszczu lub zblanszować (wrzucić do osolonego wrzątku i krótko obgotować) i odcedzić. Podzielić na porcje, wsadzić do pojemników lub woreczków foliowych, wystudzić i wstawić do zamrażarki.

Po rozmrożeniu wystarczy pociachać i do pierogów, krokietów, barszczu... Grzyby, które zostały zamrożone w kawałkach, najlepiej wrzucić bezpośrednio na patelnię lub do zupy, takie prosto z zamrażarki.

Kurki i rydze trzeba poddusić lub obgotować - inaczej będą gorzkie (patrz też: Kurki - mrożenie). Pozostałe grzyby można też zamrażać surowe. Jednak surowe po rozmrożeniu najlepiej nadają się do ... obgotowania :). Krócej nadają się też do spożycia.

O mrożeniu grzybów przeczytasz też tutaj: http://www.grzyby.pl/przetwory-z-grzybow.htm#MROZENIE.

Wskazówki i uwagi:

[*] Mateusz: "Trąby to małe czarnawe grzybki mające bardzo charakterystyczny kształt trąbki fanfarowej (takiej jak w filmach o cesarstwie rzymskim). Rośnie toto w skupiskach na ziemiach głównie lessowych (grzyby zbieram na Zamojszczyznie). Nie wiem jak się naprawdę nazywają."
- Mateuszowi najprawdopodobniej chodziło o lejkowce (opis gatunku na www.nagrzyby.pl).
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-12-31 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dzisiejszy kalendarz 24.09.2010; Dzień Grzyba
~surowa 2010-09-24 10:00:48.082

Potwierdzam najlepszy sposób na grzyby. Właśnie szukam przepisu na obiad z wykorzystaniem moich zamrożonych grzybów z zamrażarki. :)
ankaopolanka 2010-01-29 17:26:55.477

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Grzyby zapiekane (lakto-wege)
Grzyby z jajek (bez ograniczeń)
Grzyby panierowane (bez ograniczeń)
Grzyby kiszone (wegańska)
Grzyby w pomidorach (wegańska)
Grzyby po litewsku (lakto-wege)
Chrupiące pieczone ziemniaki, uprzednio obgotowane (wegańska)
Smażone grzyby suszone (bez ograniczeń)
Grzyby jak ryby (wegańska)
Grzyby duszone z ziemniakami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas