7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Muesli (musli) namaczane z jabłkami, bananami lub innymi owocami

Tzw. "surówka". Dzięki namoczeniu muesli jest naprawdę pyszne. Płatki nie są takie suche i twarde, wszelkie nasionka (słonecznik, siemię lniane) apetycznie chrupią, a rodzynki i żurawina pęcznieją i smakują jak kawałki owoców. Najlepsze jest jednak to, że nie traci się rano czasu na przygotowanie. A nawet jeśli zapomnimy nastawić wieczorem namaczanie, rano poratuje nas wrzątek - czyli przygotowanie zajmuje tyle, co zrobienie herbaty ;)

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

1-2-1 szkl. muesli [*]
1/4 szkl. wody na 1/2 szkl. musli
1-2 jabłka lub mus jabłkowy (najlepiej bez cukru) lub słodkie, miękkie owoce (np. mały banan, maliny) LUB mleko roślinne
ew. cynamon

Przygotowanie:

Musli sypiemy wieczorem do miseczki, zalewamy przegotowaną, najlepiej chłodną wodą tak, by tylko przykryła płatki. Jeśli o tym zapomnieliśmy, rano zalewamy musli dość gorącą wodą i odstawiamy na kilkanaście minut.składniki.

Mieszamy musli z utartymi jabłkami i cynamonem. W innej wersji, możemy wymieszać musli z mlekiem roślinnym, a wierzch przybrać sezonowymi owocami, plasterkami banana lub łyżeczką dżemu.

Wskazówki i uwagi:

[*] Muesli nie powinno zawierać składników, z których zrobiłaby się ciapa - np. płatków kukurydzianych. Polecam własne mieszanki, np. musli domowe: zbożowe ze słonecznikiem lub musli domowe z żurawiną i innymi bakaliami. Do namaczania lepiej zrobić musli na bazie zwykłych płatków owsianych, a nie górskich (czyli miażdżonych, a nie krojonych), bo te drugie robią się po namoczeniu nieco ciapowate - choć nie wszyscy widzą różnicę ;)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2002-12-17 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Super pomysł na śniadanko! Będę powtarzać na pewno :) Nie miałam pomysłu z czym jeść musli oprócz mleka, jogurtu lub soku (jednak ta ostatnia opcja mi nie podeszła) a teraz już mam!
sunflower_ren 2011-05-06 15:23:55.497

a ja każdego ranka zalewam wrzątkiem suche płatki owsiane + kilka rodzynek (ew. wersja na bogato - żurawiny, suszone wisnie etc), zostawiam pod przykryciem na kilka minut, wrzucam drobno pokrojoną 1/3 dużego ligola, czasem kawałeczek banana, 4 maliny lub pół kiwi + cynamon i kropla miodu - uwielbiam i jeszcze się nie znudziło, chociaż to już chyba z pół roku trwa:)
~s 2011-01-17 22:30:09.473

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kruszonka z jabłkami (lub rabarbarem lub innymi owocami) (wegańska)
Surówka owocowo-zbożowa - muesli (musli) (wegańska)
Musli amarantusowe z owocami i orzechami (wegańska)
Musli domowe z żurawiną i innymi bakaliami (wegańska)
Sałatka dla urody (zbliżona do musli z owocami) (lakto-wege)
Budyniowa manna z truskawkami lub innymi owocami (wegańska)
Muesli (wegańska)
Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami (wegańska)
Musli z chałwą (wegańska)
Batoniki musli (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas