7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

"Kiszona" kapusta pekińska * KIM-CHEE * (kimchi)

Przepis kuchni koreańskiej. Kim chee podaje się z ryżem.



Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

kapusta pekińska (musi być zbita i niezbyt dojrzała)
dobra sól średnio mielona, najlepiej morska
świeże lub suszone chili
dodatkowo:
- czosnek
- imbir
- lub inne zioła dające tę "inną" nutę

+ garnek do kiszenia, najlepiej gliniany polewany z dopasowanym drewnianym wieczkiem z dziurką (standardowe narzędzie do kiszenia)

Przygotowanie:

Kim chi robi się prosto:
Kapustę pekińską nacinasz przy głąbie na krzyż (równolegle do osi symetrii kapusty :-) na głębokość 2-3 cm. Następnie delikatnie rozdzielasz i dostajesz ćwiartki kapusty.

Każdą z ćwiartek solisz mniej więcej płaską łyżeczka od herbaty i posypujesz rozdrobnionym chili świeżym lub suszonym. Nacierasz to wszystko odrobiną imbiru. Co do przypraw, to jest tyle kombinacji, ile osób robiących kim chi. Ja używam tartego imbiru i odrobiny czosnku.

Układasz cztery części ciasno w garnku i przykrywasz wieczkiem. Czas kiszenia to kilka dni w temp. pokojowej. Co jakiś czas dociskasz denko, aby sok całkowicie pokrył kapustę.

Po ukiszeniu odlewasz sok. Każdą z części kroisz na 3-4 porcje i do lodówki. Powinieneś ją zjeść w ciągu kilku dni.

Wskazówki i uwagi:

Można sprawę uprościć stosując specjalną zalewę do kiszenia do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością bądź w internecie.

BeataSz z pl.rec.kuchnia: "Nie robiłam niestety kimchi własnoręcznie, udało mi się tylko podpatrzeć jak to robią inni. Jak pisze Adam, kombinacji jest mnóstwo, więc powiem czym różniła się ta 'moja' ;-)
Kapusta przecięta na pół lub ćwiartki, w zależności od wielkości, była najpierw obficie posypana solą (można też zamoczyć w solance) i pozostawiona tak na kilka godzin. Potem opłukana, osączona i dopiero natarta mieszaniną przypraw - każdy liść osobno. Reszta jak u Adama.

Dodam, że kimchi jest robione nie tylko z kapusty pekińskiej, chociaż to jest najbardziej "klasyczne", ale i z innych warzyw - białej rzodkwi, ogórków, cebulki ze szczypiorkiem plus mieszane. [...]"
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-12-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podał "Adam"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Jeszcze nie próbowałam ale mam zamiar zrobić w tym tygodniu. Napiszę jak wyszło ;)
~Selena 2011-08-12 11:59:02.988

Wow, nie ma to jak konstruktywna krytyka. Po co się w ogóle wypowiadać w taki sposób? Może przynajmniej humor sobie Adam poprawił, bo jego wpis absolutnie nic tu nie wniósł...
Ja przepisu nie wypróbuję, bo kim-chee to okropnie ostre draństwo, a ja nie należę do osób, które lubią sobie wypalać kubki smakowe ;)
~Fauna 2009-12-11 10:27:08.267

Nie masz pojęcia o robieniu kim chee, ponieważ nie znasz oryginalnego smaku tej kiszonki to co piszesz to bzdura, to taki polskie podrasowane a'la kim chee
~Adam 2009-12-10 21:20:49.361

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Nowości:

Orientalna brukselka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Proste naleśniki z bananem i kakao (wegańska)
Komosa na czerwono (wegańska)
Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)
Surówka z mizuny w lekkim winegrecie (wegańska)
Domowa zupka instant (wegańska)
Dynia z papryką (wegańska)
Rosół z brukselką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas