7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Placki z jabłkami i cynamonem

Średnia ocena: [4.8 z 20 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [13]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na ok. 30 placków

6 średniej wielkości jabłek (jakoś tak pomiędzy 0,5-1 kg)

2 szklanki mąki (białej lub pół na pół z razową)
2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej (bardziej lub mniej czubate)
2-2,5 szkl.mleka sojowego zwykłego lub waniliowego (ja używam Alpro)
2 łyżki cukru (jeśli używamy mleka słodzonego, np. waniliowego Alpro właśnie, to cukier jest zbędny)
ok. 0,5 łyżki soli
cynamon - sporo
2 łyżki oleju

+ olej do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza jabłkami zmiksować. W razie konieczności dodać jeszcze mleka lub wody. Ciasto powinno być lejące, ale gęstawe.
Jabłka myjemy, obieramy, połówki kroimy wzdłuż na kilka części, a następnie w grubawe plasterki. W ten sposób otrzymamy cząstki jabłek dość małe, aby pozwalały na łatwe formowanie placuszków, a jednocześnie dość duże, aby po usmażeniu czuć wyraźnie ich smak.

Jabłka mieszamy z ciastem. Ciasto nakładamy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Nakładamy czubatą łyżkę i rozpłaszczamy, żeby placki nie były za grube i żeby jabłka układały się płasko. Jak każde placki smażymy je na niezbyt dużym ogniu, żeby się nie przypaliły zanim będą usmażone w środku. Smażymy z obu stron aż będą rumiane.

Równie dobre na gorąco i po wystygnięciu.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: 2002-12-27 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Sezon na jabłka w kuchni - nadal trwa! Dodatek mąki pszennej razowej powoduje, że placuszki nie nasiąkają tłuszczem. Wypróbowałam to wielokrotnie.
Dana 2012-11-28 17:03:16.368

Super przepis, Majczi!
~Dino 2012-11-27 18:22:40.339

totalna klapa! zmieniłam trochę przepis - dałam wody zamiast mleka i dodałam trochę mąki żytniej do pszennej razowej. no i próbowałam smażyć bez oleju. przypaliły się a w środku surowe, rozwalające się... gdzie przesadziłam z modyfikacją przepisu...?
~Ewa 2012-10-13 09:32:29.531

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Placek z jabłkami (wegańska)
Placki z jabłkami (ovo-wege)
Makaron z prażonymi jabłkami i cynamonem (wegańska)
Placek z jabłkami i budyniem (wegańska)
Placki z jabłkami (szybkie) (wegańska)
Dżem z borówki brusznicy (czerwonej) z jabłkami i cynamonem (wegańska)
Banany w cieście a'la placki z jabłkami (bez ograniczeń)
Biszkopt z jabłkami (ovo-wege)
Racuszki z jabłkami (wegańska)
Sezamki domowe z cynamonem (wegańska+miód)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas