7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Gruszki w syropie waniliowo-kawowym

Dla tych, którzy bez kawy nie umieją żyć.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 dojrzałe jędrne gruszki
2 szklanki mocnego naparu kawy
4 łyżki cukru
1 laska wanilii

do dekoracji np.:
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- kilka listków melisy
- 2 łyżki startej ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Kawę podgrzać na małym ogniu, wymieszać z cukrem i zagotować.
Dodać wanilię i gotować jeszcze 5 minut. Gruszki umyć, obrać nie rozkrawając i nie usuwając ogonków, ściąć płaski plasterek od dołu i wyciąć gniazdo nasienne. Gruszki ustawić w garnku, zalać syropem kawowym i gotować 10 minut.

Następnie przełożyć na talerzyki, a syrop gotować aż zgęstnieje. Wyjąć wanilię, gruszki zalać syropem, ostudzić i wstawić na 8 godzin do lodówki.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Talerzyk z gruszką ozdobić śmietaną i melisą, posypać czekoladą. Do tego można podać ciasteczka biszkoptowe.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-12-31 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis wysłała Aga - przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gruszki w syropie waniliowo-imbirowym (wegańska)
Gruszki w sosie waniliowym (bez ograniczeń)
Bezy waniliowe, kakaowe lub kawowe (ovo-wege)
Kiwi w miętowym syropie (wegańska)
Gruszki w cieście (bez ograniczeń)
Babka kawowa (ovo-wege)
Sos kawowy (bez ograniczeń)
Pianka kawowa (wegańska)
Muffinki kawowe (wegańska)
Brzoskwinie w aromatycznym syropie z pieprzem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas