7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Jarmuż duszony w aromatycznej, czosnkowej zalewie

Średnia ocena: [5.0 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 jarmuż (6-8 szkl. posiekanego)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
2-3 ząbki czosnku
1/4 szkl. wody

Przygotowanie:

Jarmuż umyć, odciąć liście od łodygi, poszatkować w paski.

Czosnek zmiażdżyć. Wszystkie składniki poza jarmużem wymieszać, wrzucić do garnka i gotować na dużym ogniu ok. pół minuty. Zmniejszyć nieco ogień i dodać jarmuż, zamieszać. Gotować pod przykryciem często mieszając, aż zmięknie, ok. 5 minut.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast jarmużu można użyć kapusty liściastej (collard greens) - o gładkich, luźno ułożonych liściach, a nie zbitych jak w zwykłej kapuście. Osobiście w życiu jej nie jadłam i pewnie nawet nie widziałam.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2003-01-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: serwis PCRM - Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej, przepis z "Healthy Eating for Life for Children", Amy Lanou
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Hej cekJacekJa. Ja małe słoiczki (200 ml - wbrew pozorom da się w nich upchnąć dużo uduszonego jarmużu) pasteryzowałam ok. 15 min. Może wystarczy krócej, ale wolałam nie ryzykować, zwł. że jarmuż był już nieco przestygnięty. Wszystkie słoiczki pięknie przetrwały :)
patrycccja 2014-11-09 19:59:19.761

Witam,pytanko takie jak długo pasteryzowac?
z góry dziękuję i pozdrawiam :)
cekJacekJa 2014-11-09 11:29:58.606

Solshine, zapasteryzuj koniecznie. Ja drugi rok będę korzystała z tego przepisu. Zeszłoroczny jarmuż świetnie się przechował w słoiczkach, jest chyba jeszcze lepszy niż taki na świeżo. Nie znam innego sposobu na przetwory z jarmużu (poza mrożeniem), a ten jest strzałem w dziesiątkę. Bardzo polecam i dzięki za przepis :)
~Marta 2014-07-10 00:48:10.519

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dodatek: jarmuż duszony z pieczarkami (wegańska)
Buraki aromatyczne, duszone z czosnkiem, koperkiem i gozdzikami (lakto-wege)
Jarmuż z bakaliami (wegańska)
Sałatka chińska z aromatycznego, imbirowo-czosnkowego ryżu i kapusty pekińskiej (ovo-wege)
Jarmuż zasmażany ze śmietaną (lakto-wege)
Jarmuż z makaronem i tofu (wegańska)
Ogórki w zalewie curry (wegańska)
Zapiekanka z ziemniaków w zalewie śmietanowej (lakto-wege)
Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska)
Zapiekanka florentyńska - ze smażonej cukinii w mlecznej zalewie (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas