7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kalafior w rytmie salsy

Potrawa to kolorowa, a zrobienie jej trwa krócej, niż napisanie na nią przepisu.

Średnia ocena: [3.3333333333333335 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

kalafior

sos salsa:
dwa duże pomidory
jedna czerwona lub biała, średniej wielkości cebula
pół szklanki oliwy
sok z jednej cytryny
dwa ząbki czosnku
po garści posiekanej bazylii, szczypiorku i koperku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Kalafiora myję, dzielę na kilkanaście części i gotuję do bardzo średniej miękkości, a raczej małej twardości na parze - trwa to około 8 minut [można również kalafiora ugotować w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru].

Kiedy kalafior się gotuje, przyrządzam sos salsa. Obieram pomidory [żeby zrobić to szybko i bez problemów, najpierw każdego pomidora nacinam płytko na krzyż, wkładam na kilka chwil do wrzątku - skóra w zasadzie sama zejdzie], pozbawiam pestek i soku i siekam na bardzo drobną kostkę.

Cebule obieram i siekam tak drobno, jak tylko potrafię, to samo czynię z ziołami.

Czosnek przeciskam przez praskę do... czosnku.

Wszystkie składniki sosu mieszam dokładnie i... sos gotowy. Czas teraz, by wyjąc kalafiora z garnka. Jeśli gotował się w wodzie, osączam go z niej dokładnie i zostawiam na talerzu na kilka chwil, by reszta wody odparowała.

Kalafiora wrzucam do miski i wlewam do niego połowę sosu i mieszam dokładnie.

Potrawę szybko podaję - kalafior powinien być jeszcze co najmniej ciepły. Resztą sosu polewam jeszcze kalafiora na talerzach.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-01-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

nie przypadło mi do gustu... Pomidorowy kalafior dużo lepszy jest w tym wydaniu: puszka.pl/przepis/4115-kalafior_w_sosie_aurora.html
ryfka 2010-01-06 19:24:42.333

Mdłe? Ja ledwo co zjadłam, bo aż mi łzy ciekły. Ciekawe z czym przegiełam. Dałam dużą cebulę i dwa razy tyle czosnku...
~Aneta 2009-09-30 17:17:22.144

smaczne, smaczne, tylko trochę mdłe. może dlatego ze nie dodałam soku z cytryny ;d
debaxd 2009-06-21 13:04:36.007

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kalafior z pszenicą (wegańska)
Leczo z kalafiorem (wegańska)
Kalafior w cieście (ovo-wege)
Kalafior z patelni (wegańska)
Kalafior zapiekany w serze (lakto-wege)
Kalafior w sosie szpinakowym (lakto-wege)
Kalafior zapiekany z pieczarkami (lakto-wege)
Kalafior z soczewicą i fetą (lakto-wege)
Obsmażany kalafior z grzankami (lakto-wege)
Kalafior w piwnym cieście (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas