7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pomidorowa sałatka wiosenna z tofu-fetą



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

5 pomidorów (muszą być smaczne)
tofu-feta (miękkie, lekko słone tofu nadające się również do smarowania)
ew. sól
ew. odrobina pieprzu

winegret:
sok z 1/3 cytryny
oliwa z oliwek (dobra), 3 razy tyle ile soku z cytryny
ząbek czosnku
2 łyżki oregano

Przygotowanie:

Pomidory ciachamy co najmniej na ćwiartki (ja lubię jeszcze te 1/4 na pół) i wrzucamy do michy, rozdrobnioną fetę siup do pomidorów.

Teraz robimy winegret z dodatkami. Do małego słoiczka (100 ml) z zakrętką wlewamy do 1/3 oliwy, dodajemy zmiażdżony lub utarty na tarce o drobnych oczkach czosnek, wciskamy cytrynę, wsypujemy oregano, następnie zakręcamy i wstrząsamy energicznie 30 sek.

Następnie polewamy sosem pomidory z fetą. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-04-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu z pl.rec.kuchnia podanego przez Miko
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wiosenna sałatka warzywno-owocowa z jajkiem i fetą (bez ograniczeń)
Sałatka z pomidorów z tofu-fetą (wegańska)
Sałatka ziemniaczana z brokułami i tofu-fetą (wegańska)
Sałatka: boczniaki smażone z cebulką wiosenną z pomidorowym dressingiem (wegańska)
Sałatka z awokado, ryżu dzikiego, pestek i tofu-fety (wegańska)
Sałatka brokułowa z (tofu)fetą i czosnkowymi płatkami migdałowymi (wegańska)
Sałatka z ciecierzycą, tofu-fetą, papryką i musztardą francuską (wegańska)
Brokuły z tofu-fetą (wegańska)
Tzatziki z tofu-fety (wegańska)
Wiosenne kotlety z tofu (z zieleniną) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas