7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Spagetti z sosem pomidorowym

Dla osób nie łączących w jednym posiłku potraw węglowodanowych z białkowymi zalecam tę potrawę z makaronem ryżowym zamiast spaghetti, zawierającego w swoim składzie jajka. Należałoby wówczas zrezygnować z sera Parmezan (również smaczne bez). Taka wersja potrawy (z makaronem ryżowym) jest także wskazana dla osób unikających potraw zawierających mąkę przenną z drobnego przemiału.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3 osób

spaghetti z mąki durum lub makaron ryżowy długi - 0,5kg
koncentrat pomidorowy 30% - 1 słoiczek lub 2 małe puszki
ser Parmezan - wg potrzeb (opcjonalnie)
sól
tymianek - 1 łyżka
bazylia - 1 łyżka
oregano - 1 łyżeczka
cząber - 1 łyżeczka
papryka mielona (wg potrzeb słodka lub ostra) - 1 łyżeczka
czosnek - 2-3 duże ząbki
woda - 0,5 litra
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
mąka ziemniaczana - 1-2 łyżeczki

Przygotowanie:

Ugotować spagetti zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gotowania spagetti jest wystarczająca ilość czasu na przygotowanie sosu.

Do garnka z 0,5l wody dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy (oprócz czosnku) i zagotować. Garnek zestawić z ognia. W niewielkiej ilości zimnej, przegotowanej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i powoli wlać do garnka z sosem jednocześnie mieszając aż sos zgęstnieje. Do sosu dodać rozdrobniony w wyciskarce albo drobno posiekany czosnek. Na koniec dodać oliwę. Dosolić do smaku.

Po rozłożeniu na talerze ugotowanego spagetti polać sos i posypać startym wcześniej na drobnej tarce serem Parmezanem.
Nadesłał(a) ankar, dnia: 2003-04-06 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Spaghetti wyszło niesamowite z parmezanem i moim odkryciem zesmazoną cebulką. Osobno w szklaneczce podałam schłodzony fantastyczny przecier pomidorowy Gomaru Pińczów. Przepis super, polubiłam się z nowymi dodatkami i przyprawami.
~Emi 2015-11-25 22:03:18.817

AY AMIGO DOS PORFAVOR MI UNO SPAGETTI CALLATE ME GUSTA MACARRONI
~JOSE 2011-10-22 14:32:27.618

ALE TOO BYLO DOBREEE
~MAKARON 2011-10-22 14:31:51.88

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Spagetti ryżowe z sosem pomidorowym (wegańska)
Spagetti z pikantnym sosem pomidorowym i kaparami (wegańska)
Spagetti z sosem pomidorowym z soczewicą, kukurydzą i orzechami włoskimi (wegańska)
Spagetti z sosem śmietanowym i czosnkiem (lakto-wege)
Spagetti/ makaron z sosem brokułowo-serowym (lakto-wege)
Spagetti z cukini z sosem z surowych pomidorów (RAW) (wegańska & RAW)
Sos pomidorowy z koncentratu (wegańska)
Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege)
Por w sosie pomidorowym (wegańska)
Sos pomidorowo-słonecznikowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas