7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Meksykańska zupa fasolowa (frijoles charros) w wersji wegetariańskiej

Dot: "Baaardzo dobre. Ja to robię wodniste jak zupę, bo tak lubimy. I skrapiam swoje zieloną cytrynką. Można jalapenos na miseczce podać, coby wszyscy sobie dozowali ostrość. Dobre do nakarmienia tłumów."

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

fasola pinto albo czarna fasola - 2 szklanki
cebula - 3 duże szt.
4 pomidory
czosnek
ew. epazote - 1roczne zioło rosnące m.in. w południowej części Meksyku
listek laurowy
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz
świeża kolendra
papryczki ostre (np. jalapenos albo serranos)

Przygotowanie:

Wrzucić fasolę do wody, zagotować, wylać wodę, i tak trzy razy. Opłukać fasolę i dolać około czterech litrów wody, dodać pół
wielkiej cebuli pokrojonej, dużo epazote (można bez, a czym zastąpić, to nie mam pojęcia) i listek laurowy.

Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę (ja dodaję bardzo dużo - dwie i pół dużej cebuli), 1 posiekany pomidor i łyżkę posiekanego czosnku i jeszcze podsmażyć. Wrzucić zawartość patelni do gara z fasolą, dodać oliwy z oliwek. Zagotować.

Dodać sól, pieprz i 3 posiekane pomidory, pół szklanki kolendry posiekanej i ostrą papryczkę (malutko, jak ktoś nie lubi na ostro).

Wskazówki i uwagi:

Ja po ugotowaniu fasoli wrzucam odrobinę do miksera, żeby zupa była gęściejsza.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-04-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała ilibell555 (Dot)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

brzmi smakowicie, ale w czasie tego wylewania i gotowania wylewasz wszystkie witaminy i mikroelementy z warzyw...
~Asia 2009-08-14 22:37:27.741

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chilli Con Carne w wersji wegetariańskiej (lakto-wege)
Zupa meksykańska z puszek (wegańska)
Zupa fasolowa na skróty (lakto-wege)
Potrawka a'la meksykańska (pomidorowo-fasolowa z tofu i papryką) (wegańska)
Zupa fasolowa z grzankami czosnkowymi we włoskim stylu (lakto-wege)
Zupa jarzynowo-fasolowa z papryką, kalarepką i pomidorami (wegańska)
Zupa pomidorowo-fasolowa z pęczakiem, brokułami i szałwią (wegańska)
Zupa fasolowa z fasolką szparagową i kabaczkiem (wegańska)
Gęsta zupa z białych warzyw ze śmietaną fasolową (wegańska)
Zupa meksykańska na zimno (chłodnik pomidorowy z selerem naciowym i tabasco) (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas