7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Makaron ze szparagami i oliwkami

Szybkie i przepyszne!

Średnia ocena: [4.777777777777778 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [13]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3 duże porcje lub 4 eleganckie ;)

makaron - ok. 300 g
sól
zielone szparagi, najlepiej nie za grube - pęczek 500g
oliwa do smażenia - kilka łyżek
czosnek - 1 do 3 ząbków
czarne oliwki bez pestek - garść (50g albo i więcej)

Przygotowanie:

Ugotować makaron (najlepiej takie szerokie wstążki w gniazdkach - ma to swoją włoską nazwę: tagiatelle) i odcedzić.

W tym czasie oczyścić szparagi, obciąć końcówki, pociąć na kawałki 4-5 cm. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i pokrojone w plasterki lub połówki czarne oliwki. Chwilę podgrzać, żeby czosnek nadał oliwie aromat, ale nie zbrązowiał. Wrzucić szparagi, podsmażyć chwilę (ok. 3 min.).

Dodać ugotowany (al dente, czyli ugotowany, a nie rozgotowany) makaron, zamieszać, ew. dosolić do smaku. Wyciągnąć na talerz i zjeść.

Wskazówki i uwagi:

Do szparagów trzeba dodać makaron świeżo ugotowany - inaczej całe danie może wyjść nieco suche. A ratowanie go dodatkową porcją oleju/oliwy to taki średni pomysł... zwł. pod względem dietetycznym :)

W oryginale szparagi najpierw się obgotowywało i dodawało na sam koniec, chwilę przed makaronem:
"Ugotować szparagi - najbezpieczniej na parze, dla zielonych szparagów wystarczy kilka minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Pociąć je na kawałki 4-5 cm. Dobrze jest spróbować jak wyszły i jeśli końcówki będą włókniste, to należy je odrzucić."
Kiedyś, robiąc z pamięci, zapomniałam o tym i odkryłam nie tylko prostszy i łatwiejszy sposób, ale też lepszy! Szparagi po krótkim obsmażeniu są idealnie sprężyste, wspaniałe po prostu.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-04-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu podanego przez Jadera na pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

otworzyłam właśnie tegoroczny sezon na szparagi tym przepisem, przepyszne danie, proste, ale też wykwintne. polecam posypać startym serem a la parmezan, lub płatkami migdałowymi (uprażonymi).
majczi 2015-05-13 14:46:15.845

Pycha! Właśnie polubiłam czarne oliwki!
Qmcia 2013-06-26 17:43:31.165


zamiast makaronu dobre są też młode ziemniaczki. Oj, dobre!
gzozia 2013-06-18 09:31:28.996

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym (wegańska)
Makaron ze szparagami i kotlecikami sojowymi (wegańska)
Makaron ze szparagami, czosnkiem i chili (wegańska)
Makaron fettuccine ze szparagami i "parmezanem ubogich" (wegańska)
Pikantny makaron z sosem na bazie z oliwy z oliwek (wegańska)
Szybki makaron z sosem pomidorowym z papryką i oliwkami (wegańska)
Prosty i szybki makaron z oliwkami i kosteczkami awokado (wegańska)
Naleśniki ze szparagami i beszamelem (bez ograniczeń)
Zimna zupa ze szparagów (wegańska)
Risotto ze szparagami i pieczarkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas